-A +A

Morele schadevergoeding is niet belastbaar

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een morele schadevergoeding is in principe niet belastbaar, hierbij dient evenwel opgemerkt dat om niet belastbaar te zijn de vergoeding dient toegekend door een vonnis of een arrest.

Een morele schadevergoeding is evenwel belastbaar op basis van artikel
31, alinea 2 van het W.I.B. 1992 van zodra deze bekomen wordt ingevolge  het
feit van de stopzetting van het werk of de verbreking van een arbeidscontract.

Maar wanneer de werknemer middels een vonnis of arrest een schadevergoeding toekent voor een fout van een werkgever begaan anders dan door de verbreking van het arbeidscontract, die een persoonlijke individuele schade veroorzaakt heeft die niet compenseerbaar is door opzegtermijn of vergoeding, dan is deze morele vergoeding niet belastbaar.

Vergoedingen wegens rechtsmisbruik die betrekking hebben op een
morele schade zijn niet belastbaar. Om uit te maken of een schadevergoeding wegens ontslagrechtsmisbruik een morele of een materiële schade dekt dient gezien te worden naar de omstandigheden van de zaak en de ontwikkelde juridische elementen.

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:15
Laatst aangepast op: wo, 21/10/2015 - 15:42

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.