-A +A

Modelcontract waardoor werknemer recht op uitvindingen afstaat aan werkgever

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Prijs (in euro): 
186.00€
Bestelcode: 
W393

Middels dit model wordt ervoor gezorgd dat de werknemer de intellectueloe eigendomsrechten onder zich houdt zoals deze door zijn werknemers ontwikkeld worden in zijn onderneming. Immers zonder overeenkomst worden auteursrechten verondersteld eigendom te blijven van de werknemer. Na ontslag door d werknemer kan de werkgever hierdoor met de verdere exploitatie van zijn produkten in moeilijkheiden komen, doordat hij in concreto steeds toestemming nodig heeft van zijn ex- werknemer. De werkgever zal de rechten op een werk evenmin kunnen overdragen aan een derde opdrachtgever, zonder een overeenkomst van overeenkomst van overdracht van intellectuele rechten.

Het principe is immers dat de werknemer  eigenaar blijft van zijn auteursrechten
Behoudens afwijkende geldige schriftelijke overeenkomsten is en blijft de werknemer eigenaar van de auteursrechten die tot stand komen ingevolge zijn intellectuele of artistieke arbeidsprestaties.

Voorbeelden:

• auteursrechten op foto’s, video’s, grafisch werk, tekeningen
• geschriften zoals artikels en bijdragen, teksten, handboeken, handleidingen, folders, brochures,
• logo’s, commerciële of andere slogans, tekeningen,
• websites, geluidswerken, audiovisuele werken,
• een advies geformuleerd door een bedrijfsjurist
• een marketingstudie opgesteld door een werknemer van de marketingafdeling,
• de grafieken opgemaakt door iemand van de salesdienst

Van het principe van het automatische eigendomsrecht van de werknemer kan afgeweken worden door een uitdrukkelijke overeenkomst (middels dit model) mits: de creatie van het werk binnen het toepassingsgebied van de arbeidsovereenkomst valt.

Voor de uitvindingen geldt een andere regeling, maar deze modelovereenkomst biedt het voordeel dat zij zowel voorziet in een regeling voor de auteursrechten als voor de uitvindingen en dit op een doorzichtige en eenvoudige wijze die rekening houdt met het belang van de goede werking van de onderneming.
 

Gerelateerd
Aangemaakt op: vr, 03/11/2017 - 15:51
Laatst aangepast op: vr, 03/11/2017 - 15:51

Een model bestellen

Wenst u een modeldocument te ontvangen stuur dan een e-mail naar elfri@elfri.be met vermelding van de bestelcode of de omschrijving van het document. U stort dan het aangegeven bedrag op rekening 001-3128095-18 met referte 1259 + aanduiding van het gewenste document nadat u ons het betalingsbewijs per fax (055/311403) of e-mail heeft overgemaakt, ontvangt u het model per kerende

U kan ook betalen via PayPal en hierna onmiddelijk het model ontvangen.

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.