-A +A

Mag een rechter naar de kerk gaan?

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Mag een rechter naar de kerk gaan?

Het Hof van Cassatie heeft in een arrest van 08.05.2012 uitdrukkelijk gesteld dat een magistraat lid kan zijn van een levensbeschouwelijke vereniging en deel kan nemen aan de activiteiten van de vereniging, zonder dat dit een recht op wettige verdenking doet ontstaan.

Het Hof van Cassatie heeft dus niet alleen gekozen voor godsdienst, maar ook voor elke levensbeschouwing zoals vrijzinnigheid, vrijmetselarij, atheïsme, …
Het Hof heeft zich niet uitgesproken over de wijze van actieve beoefening van deze religie.

Anders dan in Frankrijk bestaat er in België geen deontologische codex voor de magistratuur.
In Frankrijk mag een magistraat binnen zijn rechtsgebied elke godsdienst of filosofische overtuiging belijden, maar mag hij geen deelname plegen aan wervende belijdingsactiviteiten.


Rechtspraak: Cassatie, 08.05.2012, P.12.073N

Rechtsleer:

• Hugo Lamont, de rechter en zijn levensbeschouwing: ‘Schijnt er nu licht in de duisternis?’, de juristenkrant, nr. 249, 16.05.2012, pag. 10 en Eric Brewaeys, de onafhankelijke rechter, ni Dieu, ni Maître, de juristenkrant, nr. 249, 16.05.2012, pagina 16, een rechter is ook maar een mens…

• Bruno De Vuyst, Magistrale bereidingen, Ad Rem 2012, nr. 3, 32 met vragen zoals:

- mag een rechter zijn mening geven over een gerecht op restaurant
- mag een rechter ere-advocaat zijn
- mag een rechter ere-voorzitter zijn van de duidenbond
- mag een rechter trouwen
- mag een rechter als beroepsgroep samenkomen
- aan welke diners mag een rechter deelnemen
- mag een rechter een concert van Wagner bijwonen
- mag een rechter jager zijn
- met welke auto mag een rechter rijden
- moeten magistraten gescheiden toiletten hebben
- moeten magistraten een merketen dragen of een ratel bij zich hebben in de buitenwereld
- mag een rechter speghetti eten
- welke groenten mogen magistraten kweken
- mogen magistraten in een appartement wonen
- moeten magistraten in aparte locaties wonen
- moeten rechters niet het celibaat onderschrijven

De bijdrage is sceptisch bedoeld en onderlijnt dat rechters niet wereldvreemd mogen zijn. De schrijver citeert zelfs dat de beste boswachters stropers zijn geweest. Hier gaat hij wel een brug te ver. Wat bedoelt hij hiermee? Waar moeten we dan rechters recruteren.

De auteur pleit ervoor dat magistraten niet te jong mogen zijn en de wereld moeten kennen en men voorzichtig moet zijn wanneer een deontologische codex ook in België wordt opgesteld voor magistraten.

 

Noot:

Een rechter dient een eigen deontologie op te bouwen die hij kan verliezen door lidmaatschappen van kerken, loges, met invloed in zijn rechtsgebied. Een magistraat kan en moet aan het maatschappelijk leven deel nemen, zonder onderworpen te zijn aan andere wetten of geboden dan deze die de wet oplegt of aan opgelegde vriendschappen die ontstaan door een louter lidmaatschap. Echte deontologie laat zich overigens zeer moeilijk vatten in geschreven regels met geboden en verboden. Deontologie is een eergevoel voor het beroep en hetgeen waarvoor het beroep staat. Deontologie is ongeschreven zelfs intuititief recht.

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: za, 02/06/2012 - 02:23
Laatst aangepast op: zo, 04/11/2012 - 17:40

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.