-A +A

Lichamelijke bestanddelen van een handelszaak

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

«De lichamelijke bestanddelen van een handelszaak bestaan uit vaste activa en vlottende activa. Vaste activa zijn die materiële bestanddelen die een permanent karakter vertonen en zonder dewelke een handelszaak onmogelijk kan worden geëxploiteerd. Zij worden in een min of meer lange periode afgeschreven. Vlottende activa zijn daarentegen aan rotatie onderhevig. Lichamelijke vlottende activa als daar zijn: produkten, voorraden en koopwaar, zijn bestemd om te worden verkocht. Zij moeten dus zo vlug mogelijk worden vervangen. ...

Rechtspraak

Rb.Dendermonde (Beslagrechter) 10/10/1995, RW 1996-1997, 446

In concreto dient gesteld te worden dat de in de toonzaal van V. aan de Prins Boudewijnlaan te St-Niklaas geïnstalleerde keukens, louter toonzaalkeukens waren en geen voorraadkeukens. Aan de hand van het tentoongestelde model kan de kandidaat-koper een keuze maken. Het gaat in se om demonstratiemateriaal, niet dienend voor direkte verkoop. Een handelaar in keukens zal voor de inrichting van zijn handelszaak een aantal keukens installeren, dienstig als model voor de kandidaat-kopers. De in een toonzaal geïnstalleerde keukens bij een keukenhandelaar staan er dus in beginsel niet voor de direkte of onmiddellijke verkoop. Onder het woord voorraad wordt immers verstaan: hoeveelheid van iets dat voor handen is en waarvan men gebruik kan maken, in het bijzonder de hoeveelheid goederen die in een winkel of bedrijf voorhanden is, hetzij om daaruit te verkopen, te leveren of als grondstof voorhanden voor de produktie.

 

Rechtsleer:

A. Cuypers, «Wet 25 oktober 1919», in Comm. Voorr. & Hyp., nr. 57; F. Bouckaert, Handelszaak, in A.P.R., 12, nr. 27 e.v.

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: vr, 06/10/2017 - 09:19
Laatst aangepast op: vr, 06/10/2017 - 09:19

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.