-A +A

Zwaard van Damocles

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Dreigend kwaad dat plots kan toeslaan.

Het zwaard van Damocles, een dreigend kwaad dat op elk ogenblik kan toeslaan en boven uw hoofd hangt.

Zou het niet heerlijk zijn om een dag op een troon te zitten, oppermachtig te zijn, omringd door volgelingen en bedolven door rijkdom?
Elke machtshebber weet dat macht precair en dat het noodlot op elk ogenblik kan toeslaan waardoor alle weelde op aarde en alle macht eensklaps kan worden weggenomen.

Cicero vertelt het verhaal van Damocles die hoveling was van Damocles was in de Griekse Oudheid een hoveling van Dionysius de Oudere, tiran van Syracuse. Dionysius vroeg om aan zijn tafel een dag lang te kunnen genieten van een banket en te genieten van al de geneugten van het koningschap.

Toen Damocles een tijdje van alle spijs en drank aan het genieten was, zag hij boven zijn hoofd een vlijmscherp zwaard hangen aan niets meer en niets minder dan een broos paardenhaar. Wanneer het haar zou breken, zou het zwaard onverbiddelijk en onmiddellijk een einde maken aan zijn leven.

Damocles verloor alle rust en alle lust en voelde hiermee aan op welke wijze macht en rijkdom gepaard ging met een constante bedreiging alles maar dan ook alles te verliezen.

De diepere boodschap was dat echt geluk slechts kan bereikt worden wanneer men volledig zorgeloos kan leven en dat zorgeloosheid een hogere waarde is dan roem, macht en rijkdom.

Dit verhaal heeft geleid tot heel wat spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. Telkens wordt er gewezen op een dreigend kwaad dat plots kan toeslaan.
Maar het zwaard van Damocles kan in een pleidooi ook in een positieve zin gebruikt worden, zo bvb.: “gebruik het zwaard van Justitie niet om deze beklaagde door het hart te boren, door hem zwaar te bestraffen met gevangenisstraffen, maar gebruik het zwaard van Justitie als een zwaard van Damocles door voorwaarden aan de straf te koppelen waardoor u Rechter en uw maatschappij de zekerheid heeft dat de beklaagde zijn gedrag zal aanpassen in de wetenschap dat een nieuwe overtreding van de wet onherroepelijk het zwaard op hem zal laten vallen”.
 

Nuttige tips: 


Gerelateerd
Nog dit: 
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 16/05/2012 - 20:55
Laatst aangepast op: wo, 16/05/2012 - 20:55

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.