-A +A

Wrongfull trading

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Wrongfull trading betreft het handelen van een bestuurder van een onderneming in strijd met het normaal voorzichtig ondernemingschap. Wrongfull trading impliceert dus het handelen van een bestuurder op een wijze die niet verwacht wordt van een normaal zorgvuldig bestuurder in zelfde omstandigheden. Een dergelijke fout zou onder meer bestaan wanneer een bestuurder verder handelt en de schulden laat oplopen wanneer hij wist of had moeten weten dat de ondernemoing niet meer te redden was.

Vanaf 1 mei 2018 zal in het Belgisch recht de bestuurder niet alleen kunnen aangesproken worden voor zijn zware bestuurdersfout die bijgedragen heeft tot de insomventie van de onderneming maar ook voor deze (lichte) fout wegens Wrongfull trading.

Op 1 mei 2018 zal het Belgische insolventierecht geregeld worden door boek XX van het wetboek van economisch recht.

Deze gewijzigde wetgeving zorgt voor nieuwe regels met betrekking tot de bestuurdersaansprakelijkheid..

De bestuurdersaansprakelijkheid wordt niet langer geregeld door het vennootschapsrecht maar door het insolventierecht. Bestuurders zullen kunnen aangesproken worden wegens grove fout. Deze vordering tegen bestuurders komt niet alleen toe aan de curator, maar ook aan elke individuele schuldeiser, wanneer de curator in gebreke blijft.

De bestuurder kan niet alleen worden aangesproken worden wegens grove fout maar ook voor zogenaamde wrongfull trading. Dit betekent dat wanneer de onderneming overkop gaat en de schuldeisers hun vordering verloren zien gaan als niet recupereerbaar, zij de bestuurders kunnen aanspreken wanneer deze niet gehandeld heeft zoals van een normaal zorgvuldig bestuurder mag worden verwacht in zelfde omstandigheden. Een dergelijke fout zou onder meer bestaan wanneer een bestuurder verder handelt en de schulden laat oplopen wanneer hij wist of had moeten weten dat de ondernemoing niet meer te redden was.

Gerelateerd
Gerelateerde modellen: 
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: vr, 15/09/2017 - 11:22
Laatst aangepast op: vr, 15/09/2017 - 11:26

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.