-A +A

wie is bevoegd

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Aan de hand van deze toepasssing kan aan de hand van de gemeente de bevoegde rechtbank gezocht worden bevoegd voor deze plaats.

Om te weten welke rechter op een bepaalde plaats bevoegd is (welke soort rechter) klik hier: Welke rechter is bevoegd

Druk F5 bij het openen van de pagina om de toepassingsmodules te starten

Nuttige tips: 

Adressen gerechtelijke diensten

 

Gerelateerd
Nog dit: 

 

Gerelateerde artikels: 
Nog dit: 
De beoordeling van de rechtsmacht door de rechter.

Of een rechter al dan niet bevoegd is, wordt bepaald door het Ger.W. en door eventuele andere elementen zoals ondermeer de contractuele bedingen.
Wanneer men deze regel letterlijk zou toepassen zou dat betekenen dat een gevatte rechter eerst de gehele zaak grondig zou moeten onderzoeken, alle conclusies en stukken in ontvangst zou moeten nemen, om dan pas op het einde van de zaak te kunnen beslissen of hij al dan niet bevoegd is.
Om aldus te vermijden dat nodeloos werk wordt verricht, wordt door de rechtspraak en de rechtsleer gesteld dat de rechter oordeelt over zijn rechtsmacht op grond van het voorwerp van de eis zoals deze uit de inleidende dagvaarding blijkt, los van de grond van de zaak.
De geadieerde rechter moet bij de beoordeling van zijn rechtsmacht geen prejudicieel onderzoek naar de grond van de zaak voeren.
Voor een toepassingsgeval en overigens en integrale overname van deze redenering zie Hof van Beroep te Antwerpen, 4de kamer, 03.12.2012, RW 2013-2014, kolom 664.
 

Gerelateerd

Links rechtsleer: 

 

0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 18/10/2009 - 18:40
Laatst aangepast op: do, 13/03/2014 - 15:31

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.