-A +A

Wat kan een gefailleerde ondernemen tegen een vonnis waarin hij niet verschoonbaar werd verklaard.

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een gefailleerde die niet verschoonbaar werd verklaard kan verzet aantekenen tegen het vonnis waarin de verschoonbaarheid niet werd verleend, wanneer hij bij de behandeling van de zaak niet aanwezig was. In dit geval kan hij ook hoger beroep aantekenen.

Door het verzet wordt de zaak opnieuw behandeld voor de Rechtbank van Koophandel, in aanwezigheid van de gefailleerde die alsdan zijn middelen kan laten gelden. In geval van hoger beroep wordt de zaak behandeld voor het Hof van Beroep.

Over het rechtsmiddel zoals aan te wenden door de gefailleerde bestaat enige verwarring. Voorheen, dit wil zeggen vóór de reparatiewet van 20 juli 2005 , diende er derdenverzet aangetekend te worden. Vandaar dat nog heel wat advocaten in de overtuiging verkeren dat ook vandaag nog derdenverzet dient aangetekend te worden. Een en ander is een absolute misvatting sinds de voormelde reparatiewet. Derdenverzet is dus niet meer het correcte rechtsmiddel zoals aan te wenden door de gefailleerde.

Het verzet of het hoger beroep dient ingesteld binnen de maand na de kennisgeving van het vonnis. De wet voorziet dat de gefailleerde kennis krijgt van de beslissing middels een gerechtsbrief.

Verder stelt zich de vraag ten aanzien van welke “tegenpartij” het rechtsmiddel dient gericht te worden. Het verzet of het hoger beroep dient gericht te worden tegen de curator.

Relevante rechtspraak:

Rechtbank Koophandel Kortrijk 23.06.2000, TBH, 2000,818
Hof van Beroep Gent 24.05.2000, TBH, 2000,802 en 426 met noot.
Antwerpen 7 oktober 2010, RABG 2011/9, 638  (zowel mbt het procedureel aspect, als mbt de grond: "wie goederen verduisterd of verborgen heeft kan niet verschoonbaar worden verklaard").

Rechtsleer:

Praktische gids voor faillissementscuratoren pagina 635.
 

Gerelateerd
5
Uw beoordeling Geen Average: 5 (1 vote)
Aangemaakt op: za, 28/08/2010 - 11:27
Laatst aangepast op: vr, 20/05/2011 - 19:21

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.