-A +A

Voetnoten in juridische teksten

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Het gebruik van voetnoten in de rechtsleer is zeer gebruikelijk. Hiervan wordt minder gebruik gemaakt in contracten, in conclusies, in zakelijkke brieven en zeker ook in gerechtelijke uitspraken.

Het gebruik van voetnoeten en eindnoten maakt de lezing van de tekst vlotter, zodat de gedachten niet telkens dienen onderbroken worden met stavende verwijzingen die dan onderaan of achteraan (deij eindnoten) worden geplaatst.

Er is geen enkel bezwaar tegen het gebruik van boetnoten en eindnoten in huridische documenten, zelfs niet in dagvaardingen, verzoekschriften, conclusies, akten, gerec htelijke uitspraken. Het strekt wel tot aanbeveling:

• Duidelijk te vermelden dat de voetnoeten of eindnoten een integraal onderdeel uitmaken van de tekst

• Bij verwijzing naar bronnen en tekstfragmenten gesteld in een andere taal dan de procedure-taal steeds een vertaling te vermelnden

 

voorbeeld alinea te gebruiken in een juridische tekst met voetnoten :

"er wordt in dit document/dagvararding/conclusie/contrac/akte/vonnis/areest  voor gekozen voetnoten te gebruiken omwille van de leesbaarheid van de tekst, zodat deze niet wordt onderbroken door verwijzingen. Hoewel deze integraal deel uitmaken van dit document [...], zullen zij evenwel niet méér bevatten dan loutere verwijzingen,/of: omvatten zij ondermeer: [...].
 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 12/11/2014 - 16:57
Laatst aangepast op: wo, 12/11/2014 - 16:57

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.