-A +A

Vigilantibus non domientibus iura subveniunt

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Ius est vigilantibus is een Latijnse rechtspreuk stellende dat het recht is er voor zij die wakker zijn (niet voor zij die slapen of onachtzaam zijn).

In zelfde zin met zelfde betekenis:
Vigilantibus non domientibus iura subveniunt
Vigilantibus ius scriptum est

In het procesrecht werd dit verwoord in artikel 862 Gerechtelijk wetboek.

Art. 864. De nietigheden die tegen de proceshandelingen kunnen worden ingeroepen, zijn gedekt indien zij niet tegelijk en vóór enig ander middel worden voorgedragen.

Wie dus als partij indommelt en niet tijdig reageert kan geen nietigheid tegen een proceshandeling instellen. Dit neemt niet weg dat men ook zonder indommelen kan verkiezen aan een exceptie te verzaken.

Anderzijds betekent het adagium dat men zelf dient in te staan voor de het instellen van zijn vordering en derhalve zijn rechten dient op te eisen.

Ius vigilantibus scriptum – das Recht ist für den Wachsamen geschrieben – bezeichnet den Grundsatz, dass jeder selbst für die Wahrung seiner Rechte Sorge tragen muss.

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 12/08/2015 - 18:17
Laatst aangepast op: wo, 12/08/2015 - 18:34

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.