-A +A

Verslaving

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Verslaving
 

Ik ben verslaafd aan tabak, alcohol of drugs. Waar kan ik terecht voor begeleiding of ondersteuning?

In principe kun je verslaafd worden aan alles wat genot of andere intense gevoelens verschaft, of het nu gaat om een product of een bezigheid. Daarom zijn er zoveel verschillende vormen van gewenning. Bij “verslaving” denken de meeste mensen onmiddellijk aan illegale drugs, zoals cannabis, cocaïne of heroïne. Maar je kunt net zo goed afhankelijk zijn van legale drugs, zoals alcohol, sigaretten of bepaalde medicatie. Je kunt ook verslaafd worden aan dingen als gokken, Internet (chatten, spelletjes), seks, winkelen, eten (zoetigheden…), TV-soaps enz.
Het bezit en gebruik van bepaalde producten, kan door de wet worden vervolgd en bestraft (ecstasy, cocaïne, heroine, enz. maar ook cannabis!), ongeacht het niveau van controle of controleverlies van de burger over zijn gebruik. 

 

Verschil tussen gebruik en misbruik
 

Niet elk gebruik van legale of illegale drugs is meteen ook een probleem. Wie al eens een glas alcohol drinkt, is daarom nog geen alcoholicus die niet meer zonder kan.
 
Eigenlijk zijn er vier manieren waarop je middelen kunt gebruiken, al valt de grens daartussen niet altijd even gemakkelijk te trekken:
 
Je leert iets kennen, experimenteert en gebruikt het af en toe.
  • Je gebruikt iets regelmatig.
  • Je gebruikt te veel en dat wordt een probleem.
  • Je gaat over tot misbruik en wordt afhankelijk (gewenning, verslaving).

Je hebt niet altijd een realistisch zicht op je eigen gebruik. Veel mensen denken dat ze hun gebruik in de hand hebben, terwijl dit niet altijd het geval is. En zelfs wanneer het gebruik onder controle is kan dit bij de entourage angst of ontreddering teweegbrengen.

Gebruik betekent niet automatisch misbruik 

Niet iedereen die drugs gebruikt, evolueert geleidelijk naar verslaving. Sommigen stoppen met gebruiken. Anderen blijven op een bepaalde manier gebruiken (alleen op feestjes, bijvoorbeeld) of verminderen hun gebruik zonder “de volgende stap” te zetten. Nog anderen komen zwaar in de problemen door hun drugsgebruik. Dat hangt niet alleen af van de eigenschappen van de drugs zelf, maar ook van de persoon die ze gebruikt en van de omstandigheden waarin men ze gebruikt. Misbruik of afhankelijkheid kunnen verband houden met bepaalde geestesziekten of met sociale ellende. Naast het gevaar voor afhankelijkheid kan het gebruik van bepaalde stoffen ook een gevaar inhouden voor de gezondheid, de studies, het werk, de relaties tot anderen, enz.

VOOR WIE WIL STOPPEN IS EROVER PRATEN DE EERSTE STAP

Als je je afhankelijk voelt van een product of bezigheid, praat er dan over met een vriend, met een dokter of een hulpverlener. Bij de DrugLijn kan je anoniem terecht met vragen over alle soorten verslavingen. Je krijgt er ook adressen in heel Vlaanderen waar je voor hulp terecht kunt. Neem in elk geval contact op met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar het juiste adres !

contacten

Vereniging voor alcohol- en andere drugsproblemen (VAD)
Vanderlindenstraat 15
1030 Brussel
Tel. 02 423 03 33
vad@vad.be
www.vad.be

DrugLijn
Tel. 078 15 10 20 (weekdagen van 10u tot 20u)
druglijn@druglijn.be
www.druglijn.be (je kan je vraag via de rubriek « contact » stellen)

Anonieme alcoholisten Vlaanderen
Grotesteenweg 149
2600 Antwerpen
Tel. 03 239 14 15 (24 u op 24 u)
info@aavlaanderen.org
www.aavlaanderen.org

Bron Belgopocket

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: di, 01/12/2009 - 11:44
Laatst aangepast op: vr, 15/01/2010 - 18:59

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.