-A +A

Verruimde devolutieve werking Hoger Beroep

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Verruimde devolutieve werking Hoger Beroep

Conform artikel 1068 2de lid van het G.W., kan de rechter in Hoger Beroep de zaak dan alleen naar de 1ste rechter verwijzen indien hij, zelfs gedeeltelijk, een in het aangevochten vonnis bevolen onderzoeksmaatregel bevestigt.
 
Anderzijds impliceert de devolutieve werking van het Hoger Beroep dat het volledig geschil voor de rechter in graad van Beroep aanhangig wordt gebracht, zelfs met inbegrip van die geschilpunten die niet door de 1ste rechter werden onderzocht of berecht. Een van de uitzonderingen op deze devolutieve werking is nu precies de bevestiging van de beroepsrechter van een bevolen onderzoeksmaatregel, geval waarin de rechter in graad van beroep de zaak terug moet verwijzen naar de 1ste rechter.
Maar van zodra de beroepsrechter deze onderzoeksmaatregel, al was het maar in minieme mate wijzigt door de opdracht van de deskundige anders te definiëren, speelt de verruimde devolutieve werking van het Hoger Beroep en dient er dus niet terug verwezen worden naar de 1ste rechter.
 
Een en ander werd bevestigd in een arrest van het Hof van Cassatie van 22 juni 2009 zoals gepubliceerd in het Nieuw Juridisch Weekblad 212 pagina 850 met noot devolutieve werking Hoger Beroep.
 
 
 
 
Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 16/12/2009 - 13:09
Laatst aangepast op: vr, 15/01/2010 - 18:59

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.