-A +A

Verkoopcommissie-affiliatie

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een verkoopcommissie-affiliatie is een vorm van verkoopcommissie waarbij de commissionair geïntegreerd is in de distributieorganisatie van de opdrachtgever. Daarbij verkoopt de commissionair producten in eigen naam, maar voor rekening van de committent, gebruik makend van de verkoopformule van deze laatste. De verkoopcommissie-affiliatie gelijkt sterk op een franchising, met dit verschil dat de commissionair voor rekening van de committent handelt en deze laatste hem vergoedt.

De overeenkomst van verkoopcommissie-affiliatie kan een uitdrukkelijk ontbindend beding bevatten, waarop de gemeenrechtelijke regels van toepassing zijn (art. 1184 BW). Een uitdrukkelijk ontbindend beding maakt de ontbinding van de overeenkomst afhankelijk van een toerekenbare niet-nakoming door een van de partijen en geeft de beslissing daarover volledig in handen van de wederpartij, die de overeenkomst ontbonden kan verklaren zonder een beroep te moeten doen op de rechter.

Wanneer de voorwaarden van een uitdrukkelijk ontbindend beding niet vervuld zijn, wordt de overeenkomst niet ontbonden, zodat zij, in de regel, uitwerking blijft hebben, met de zekerheden die de uitvoering waarborgen. Indien de voorwaarden van het uitdrukkelijk ontbindend beding niet nageleefd worden bij het inroepen ervan, is de overeenkomst niet ontbonden. Het beroep op het uitdrukkelijk ontbindend beding zonder hierbij een tekortkoming aan het contract in te roepen, is onwerkzaam. De beslissing van de schuldeiser om de overeenkomst te ontbinden is in dat geval foutief. Heeft de ontbinding schade veroorzaakt, dan kan de schuldeiser aansprakelijk worden gesteld.

Er bestaat geen wettelijke regeling op grond waarvan een geaffilieerde- verkoopscommissionnair vergoeding kan krijgen voor de meerwaarde die hij heeft gerealiseerd i.v.m. de handelszaak van de committent-opdrachtgever.

 

Toepassing zie: Kh. Gent (afd. Kortrijk) (8e k.) nr. A/15/01271, 24 oktober 2016, DAOR 2017, afl. 121, 58; TBBR 2017, afl. 4, 270, noot - en TBBR 2017, afl. 4, 270

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: vr, 15/06/2018 - 16:31
Laatst aangepast op: vr, 15/06/2018 - 16:31

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.