-A +A

Verkavelingsvlaams

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Tussentaal is de in Vlaanderen gesproken, informele Nederlandse spreektaal die geen dialect maar ook geen Algemeen Nederlands is. De term werd bedacht door Gentse academici. Daarnaast zijn nog andere benamingen in omloop, zoals Verkavelingsvlaams, Soapvlaams, Schoon Vlaams of gewoon Vlaams maar tussentaal is de meest gebruikte term om het fenomeen te beschrijven.

Het bestaan van tussentaal is voor veel taalwetenschappers overigens nog steeds omstreden. Het begrip "tussentaal" suggereert immers dat er één informele omgangstaal zou bestaan voor heel Vlaanderen. In werkelijkheid verschilt de informele omgangstaal in Vlaanderen per provincie. Dikwijls zijn er zelfs nog verschillen binnen de provincies. Zo verschilt de Gentse Oost-Vlaamse tussentaal aanzienlijk van Aalsterse. Het is dan maar de vraag of tussentaal niet gewoon een gekuiste vorm van regiolect is. In ieder geval is het moeilijk om een grens te trekken tussen de begrippen "regiolect" en "tussentaal". De verschillende soorten tussentaal zijn echter meestal wel onderling vrij goed verstaanbaar.

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: do, 30/08/2012 - 14:49
Laatst aangepast op: do, 30/08/2012 - 18:46

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.