-A +A

Thanatos

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Thanatos (Oudgrieks: Θάνατος) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is de personificatie van de Dood. Zijn Romeinse tegenhanger is Mors. Thanatos is een zoon van Nyx (de Nacht) en tweelingbroer van Hypnos (de Slaap).
 

In de Europese kunst wordt Thanatos voorgesteld als een ernstige, gevleugelde jongeman die een zwaard of een omgekeerde, gedoofde fakkel in zijn hand houdt. In Euripides' drama Alkestis (438 v.Chr.) wordt Thanatos ten tonele gevoerd. Hij wordt beschreven als gevleugelde figuur met een zwaard. Iedere sterveling die hij daarmee raakte was gedoemd naar de Hades af te dalen (verzen 74-76).

Thanatos heeft nooit een belangrijke rol in de mythologie gespeeld, waarschijnlijk omdat hij overschaduwd werd door Hades, de god van de onderwereld. Hij stond ook slecht aangeschreven in de Oudheid en zou zelfs bij de goden gehaat zijn. Zijn taak bestond erin om de doden naar de onderwereld te brengen, als de Erinyen dat al niet gedaan hadden. Thanatos zou een dochter Erinys gehad hebben.

De naam van Thanatos leeft nog voort in de Nederlandse woorden euthanasie en thanatopraxie.
Thanatos komen we ook tegen in de driftenpsychologie van Freud. Thanatos vertegenwoordigt de doodsdrift,
Thanatos wordt in het spel Persona 3 gebruikt als een grote rol in het verhaal.


Bron Wikipedia

Gerelateerd
Nog dit: 

 

0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 15/07/2012 - 15:16
Laatst aangepast op: zo, 15/07/2012 - 15:16

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.