-A +A

Tetrapharmakos

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Tetrapharmakos (τετραφάρμακος), of de weg in 4 delen is het recept van de Griekse filosoof Epicurus' (341 BC, Samos – 270 BC, Athene) naar het grootste geluk in het leven.

1 Vrees god niet
2. Vrees de dood niet
3. Wat goed is, is gemakkelijk bereikbaar
4. Wat slecht is, is gemakkelijk te verdragen

Ἄφοβον ὁ θεός,
ἀνύποπτον ὁ θάνατος
καὶ τἀγαθὸν μὲν εὔκτητον,
τὸ δὲ δεινὸν εὐεκκαρτέρητον

Het belangrijkste obstakel in het bereiken van geluk is angst.

1. Vrees God niet. In de visie van Epicurus, vertrekt van de onzekerheid of de goden zich wel bekommeren om de mensen. De Grieken zagen de goden niet als hogere wezens of hoogste rechters.

2. Vrees de dood niet. Wanneer je leeft moet je niet omgaan met de dood, en wanneer je dood bent kan je niet omgaan met de dood. Dood betekent niets. Wanneer we leven is de dood niet aanwezig en als we dood zijn dan bestaan we niet meer. 

3. Wat goed is, is gemakkelijk te krijgen 

In onze samenleving zijn primaire, basale behoeften zoals voedsel en onderdak, met een minimale inspanning door vrijwel iedereen in te vullen. Dit geldt overigens ook voor dieren.

Wanneer iemand meer wilt dan wat hij echt nodig heeft (bezitsdrang, hebzucht, vraatzucht..., beperkt men de kansen op bevrediging van deze onnodioge verlangens en beperkt men aldus ook het geluk. Deze onbevredigbare drang naar het overbodige creëert 'onnodige angst' en beperkt de kansen op geluk in zijn leven. "Wat goed is, is gemakkelijk te krijgen" houdt in dat de minimale hoeveelheid die nodig is om aan een drang te voldoen, de maximale hoeveelheid interesse is die een persoon zou moeten hebben om aan die drang te voldoen. 

4. Wat vreselijk is, is gemakkelijk te verdragen 

In de leer van Epicurus wordt vastgesteld dat in de natuur ziekte en pijn ofwel niet zo intens zijn, ofwel niet zo lang duren.niet erg lang geleden worden. Pijn en lijden is kort of chronisch, mild of intens, maar ongemak dat zowel chronisch als intens is, is zeer ongebruikelijk. Men moet dus niet zo bezorgd te zijn over het vooruitzicht van lijden. Genot volgt op pijn en het vermijden van angst voor de pijn, is de remedie tegen langdurig lijden. 

 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 30/06/2013 - 17:54
Laatst aangepast op: ma, 05/02/2018 - 19:44

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.