-A +A

Terzake of ter zake

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

 In de Woordenlijst wordt ter zake beschouwd als een woordgroep.

Ook in de vaste en formele combinatie ter zake van (die 'betreffende', 'aangaande', 'over' betekent) wordt ter zake niet aaneengeschreven: Hij legde de nota over ter zake van de subsidiefraude.

bron taaladvies.net

 

Hoe opvallend dat een succesvolle TV reeks als Terzake aanleiding heeft gegeven tot een eindeloze disicussie of Terzake nu aaneen wordt geschreven  of in twee woorden al "ter zake".

Wij bllijven overtuigd dat "ter zake" in 2 woorden dient geschreven;

Maar bebben wij gelijk?

Google vindt 1.250.000 resultaten op "ter zake"

en 838.00  resultaten op" terzake"

Onze voorlopige conclusie blijft dat ter zake in 2 woorden wordt geschreven, al stelt taaluniversum dat in de woordenlijst 1995 terzake in één woord wordt geschreven.

 

.

Commentaar: 

Opmerking van Daniel De Neve filoloog:

Mijn spontane reactie is: in twee woorden. Ik laat mij daarbij leiden door de herkomst, nl. te der zake d.w.z. wat de aangelegenheid zelf betreft, naar de kern van de zaak, zonder bijkomstigheden, zonder afwijkingen. – Maar deze uitdrukking wordt in de laatste decennia meer en meer gebruikt en er is een kennelijke neiging om die uitdrukking als één woord aan te voelen. In de toekomst zal de spelling in één woord waarschijnlijk nog toernemen.

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 27/02/2011 - 00:43
Laatst aangepast op: ma, 28/02/2011 - 11:23

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.