-A +A

Stevia meer dan een suikervervanger alleen

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Stevia of honingkruid of E960 is een zuiver plantaardig zoetmiddel zonder suiker, zonder caloriën, glutenvrij, geschikt voor diabetici, zonder invloed op de bloedsuikerspiegel.

De Aanvaardbare Dagelijkse Inname(ADI) voor steviolglycosiden (de zoete stof in stevia) is gesteld op 4 mg per dag per kg lichaamsgewicht. Dit houdt in dat een persoon van 60 kg, 240 mg per dag mag consumeren. Dit staat gelijk aan 30 SteviJa Zoetjes per dag.Voor een persoon van 120 kg die aan vermagering toe is, komt dit overeen met 60 stevia-zoetjes per dag.

De smaak van Stevia is beter dan die van suiker en heeft eerder een honingzoete smaak met zeer lange aangename nasmaak. Na het driken van een kop thee met stevia kan men gerust de tweede kop zonder stevia drinken omdat de nasmaak van de stevia van de eerste kop de tweede kop nog steeds zoet doet smaken.

Commentaar: 

Stevia zelf kweken

Stevia is een plant die komt uit Zuid-Amerika  (uit de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië) maar kan men zelf in ons land planten in een vorst vrije omgeving. Koop de plantjes in een tuinhandel en plant ze na de laatste vorst. De planten kunnen tot 1,5 meter hoog worden. Oogst de blaadjes tijdens de groei van de plant en voeg een blaadje toe aan gerechten die houden van zoet, zoals erwtjes, wortels, tomatensoep, of leg ze in je thee.

Pluk de plant niet volledig kaal. De blaadjes die er nog staan voor de eerste vorst kan je drogen in een oven (temperatuur 35°) op boterpapier en ook gedroogd als zoetmiddel gebruiken. ook Steviazaad is verkrijgbaar in de handel.

Is stevia een wordermiddel?

Suiker en hun vervangers  aspartaam worden als grote boosdoeners aanzien. Toen Stevia op de markt kwam en er geen negatieve uitwerking van Stevia kon bewezen worden, leek het hek van de dam.

Stevia natuurlijk voor diabetici, niet alleen omdat het suiker vervangt. Stevioside zou zowel het bloedsuiker- als het insulinegehalte verlagen, wat het tot een uitstekend middel maakt bij diabetes2. Extracten van S. rebaudiana worden sinds lange tijd in Zuid-Amerika gebruikt als medicijn bij diabetes3 en stevioside bleek in veel studies een positief effect te hebben op het glucosemetabolisme.

Stevia en dieet:

Suiker heeft een grote verzadigingwerking en stilt de honger. Welnu de calorieloze Stevia blijkt uit onderzoek een even grote verzadigingsfactor te hebben. Wie stevia gebruikt heeft minder honger.Thee met Stevia voor de maaltijd vermindert de calorie-inname omdat men minder eet en men kan met stevia evengoed als met klassiek snoep met suiker een maaltijd overslaan. Het gebruik van stevia bij personen met obesitas heeft zeer gunstige effecten.

Stevia ter voorkoming van hart en vaatziekten

Stevioside heeft een gunstige uitwerking op het cardiovasculair systeem. Testen op mensen bewezen dat systolische als de diastolische waarden daalden.

Een studie wees uit dat stevioside bij hypertensiepatiënten (hoge bloeddruk) niet alleen de bloeddruk verlaagde. Ook de kwaliteit van leven verbeterde.

Sommige bronnen vermelden de onstekingsremmende werking van stevia met gunstige werking van de plant of de olie op wonden, maar ook inzake rheuma en zou zelfs kanker voorkomen (niet bewezen op mensen maar op dieren is bewezen dat stevia de groei van tumoren doet afnemen).

Stevia en onze tanden

In tegenstelling tot suiker heeftstevia geen enkel negatief effect op de tanden en veroorzaakt geen tandbederf.

Stevia depresssie en burn-out

De gunstige werking van het zoete op de psyche is reeds sinds mensenheugenis bekend en er zijn voorlopig nog maar veronderstellingen dat stevia inwerkt op het humeur en een gunstige invlied zou kunnen hebben op depressie en burn-out. Omgekeerd weten we dat suiker en (en ook alcohol een negatieve inwerking hebben op depressie en burn-out). Het bewijs van stevia kan dus nog niet rechtsreeks geleverd worden, aangezien stevia in de regel niet wordt gebruikt door mensen die alcohol en suiker gebruiken.

Toch voorzichtig zijn? Ja en neen.

Niettegenstaande stevia al honderden jaren in Zuid-Amerika wordt gebruikt en we vandaar geen negatieve geluiden horen (maar er zijn daar ook geen studies voorhanden) blijft de vraag of het gebruik van Stevia op lange of zeer lange termijn de gezondheid kan schaden, kanker kan veroorzaken in plaats van te vermijden en kan inwerken op het DNA. Maar dat geldt voor heel veel zaken en het bewijs van een negatief feit is niet te bewijzen. Misschien worden we binnen 20 jaar allemaal gek door Wifi, GSM, flatsreenstraling, Led-verlichting of door het eten van pangasus vis...

Evenwel: de negatieve uitwerking van stevia is evenwel op lange termijn evenmin bewezen als de positieve werking ervan op lange termijn. Misschien helpt op lange termijn obesitas, tandbederf, kanker, rheuma, depressies, hart- en vaatziekten uit de wereld en worden we allen intelligenter door de GSM en de Wifi. Maar ook dit is niet wetenschappelijk ondersteund.

Nuttige tips: 

Op zoek naar producten met Stevia is niet zo eenvoudig.

Voedingsbedrijven die steviolglycosiden (stevia) gebruiken, mogen dit niet onder de noemer 'stevia' op hun verpakking vermelden. Ook de termen rebaudioside A of steviabladextract zijn niet toegestaan.

Producten met stevia-extract moeten verplicht de vermelding 'met zoetstof(fen)' of 'met suiker(s) en zoetstof(fen)' dragen.

De consument die bij de aankopen producten met stevia van die met andere - synthetische - zoetstoffen wil onderscheiden, zal dus (vaak met een goede leesbril) de kleine lettertjes moeten lezen. Kom je in de ingrediëntenlijst de officiële naam (steviolglycosiden) of het E-nummer (E960) tegen, dan weet je dat je met Stevia en niet met suiker of aspartaam

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 13/10/2013 - 21:15
Laatst aangepast op: zo, 13/10/2013 - 21:38

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.