-A +A

relatie met een tegenprestaie

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Crisis in prostitutieland

 
De reguliere betaalsekssector, lees de professionele prostitutiesector, beleeft harde tijden.
 
De economische crisis heeft in zekere mate een effect op de sector, in die zin dat verminderde inkomsten door ondermeer werkverlies van potentiële klanten zich laten voelen in de beklanting van de dames van plezier. Toch dient dit onmiddellijk gerelativeerd in die zin dat periodes van crisis juist gepaard gaan met heropleving van prostitutie. Wanneer er geen spaarvermogen meer is, waarom dan nog sparen, is hierbij vaak het devies en wanneer alles uitzichtloos en hopeloos lijkt, krijgt geld psychologisch een andere waarde, namelijk een illusie, net zoals de illusie, de droom, de ontsnapping aan de werkelijkheid die precies in de prostitutie wordt gezocht.
 
Webconcurrentie en swingerconcurrentie
 
De sector heeft het veel lastiger met de nieuwe communicatietechnieken zoals het internet en web 2.0 waarbij het lijkt dat seks gratis en overal ter beschikking staat met een paar muisklikken. Is de techniek veranderd, de mens is dit niet.
 
Behoudens de swingers en de parenclubs die meer en meer opgang vinden en waar vrije “onbetaalde seks” in besloten clubsfeer wordt gepleegd, is het een illusie dat het internet seks gratis en bereikbaar heeft gemaakt.
 
Integendeel blijkt dat het internet en Web 2.0 de mogelijkheid heeft geboden om bijzonder anoniem (alhoewel?), met prostitutie te experimenteren, een bijverdienste te bekomen, een financieel probleem op te lossen.
 
Paydate
 
Achter zogenaamde contactadvertenties van knappe dames die beweren uit te zijn op losse seksuele contacten zit in de regel een vraag tot betaling van de dienst. Dat de voorgestelde date een “paydate” betreft wordt nog even verborgen gehouden… want de fiscus leest mee.
 
Zogeheten voordelen amateurprostitutie
 
De amateurprostitué ziet in haar (of zijn) constructie niets dan voordelen:
 
-          Het is gewoon een bijverdienste die uitgevoerd wordt wanneer de betrokkene het zelf wil
-           
-          • Geen investering
-           
-          • (veronderstelde) anonimiteit
-           
-          • Alles kan en niets moet
-           
-          • Een locatie is niet nodig
-           
-          • Geen contacten of relaties met het milieu of organisatoren die met een stuk van de winst gaan lopen
-           
-          • Hogere prijzen omdat er een grotere veronderstelde vraag zou zijn voor “amateur-hoertjes” en zeker voor de studentinnen die (al dan niet op hun kot) de liefde tegen betaling bedrijven
-           
-          • Wat niemand weet, weten ook belastingen en sociale zekerheid niet (aldus zo wordt gedacht).
-           
Gevaren en nadelen van amateurprostitutie
 
Nochtans zijn deze “amateurs”, de paydaters”, de studentinnen van plezier, de thuisontvangers, de occasionele dienstenverleners bijzonder kwetsbaar, slecht geïnformeerd en lopen ze de hoogste risico’s.
 
Verkeerd ingeschatte anonimiteit
 
Van zodra internet betreden wordt verlies je een stukje privacy en anonimiteit. Het plaatsen van een advertentie op een site, gaat steeds gepaard met een registratie van het IP adres van waaruit de advertentie werd geplaatst. Elk verkeer van en naar een mailbox is traceerbaar naar de PC van waaruit de mail werd verstuurd of waar de mail werd ontvangen.
 
Zonder foto, geen succes, is een webwerkelijkheid geworden. Sommigen durven het aan om open en (al dan niet bloot) met herkenbaar gezicht een advertentie te plaatsen, meestal onder een andere naam. Vaak gebeurt dit vanuit de overweging, “ach wat kan het me (nog) schelen wat anderen denken”. Maar internet heeft een olifantengeheugen en zelfs het later verwijderen van de advertentie verhindert niet dat er levenslang sporen op het net achterblijven. Zelfs met een nickname heeft men geen anonimiteit, in die zin dat het web over gezichtsherkenningssotware beschikt die gezichten aan personen kan koppelen en dus aan andere websites waarop je ook voorkomt met je echte naam.
 
De dag van vandaag is bovendien de dag van morgen niet. Heel veel mensen hebben een opvatting dat personen die aan betaalseks doen, inferieure wezens zijn, die voor alles kunnen benaderd worden. Eens herkend worden ze vaak gestalkt, bedreigd, afgeperst, het voorwerp van schimpende opmerkingen en zullen er heel wat deuren en dus ook arbeidskansen voor hen definitief dicht blijven, of dichtgeklapt worden.
 
Zelfs zonder foto geen anonimiteit
 
Dan maar een onherkenbare foto?
 
Van zodra een betaalsekswerker contact heeft gehad met een klant is ze een deel van haar anonimiteit kwijt.
 
Prostitutie thuis of op kot achter de uren en achter de muren naast de buren
 
Wanneer een betaalsekswerker (al dan niet in bijverdienste) haar klant thuis heeft ontvangen, wat wellicht het stomste is wat de betrokkene kan doen, verkeert ze in de regel in grote moeilijkheden. Toch heeft ze hiervoor gekozen, omwille van gemak, geen kosten en veronderstelde veiligheid.
 
De klant weet de "paydate" wonen. Met een beetje opzoeking kent hij de naam van de eigenaar van de woning en de identiteit van alle bewoners. Hij komt bijna gegarandeerd onaangekondigd terug, belt, dringt aan, stalkt, belooft, smeekt, perst af, geeft het adres door aan zijn vrienden, kent een geheim, namelijk wat er achter die deur allemaal gebeurt. De klant is "zoveel anders” dan de klant van het klassieke bordeel waar hij dames heeft gezien waar hij geen naam en zeker geen privéadres kan aankleven. Hij ziet de prostitutie in de privéwonig van de seksdienstverlener in bijberoep als een uitzonderlijk privilege en zelfs als een verkeerd ingeschatte blijk van vertrouwen. Hij meent, "neen dit was geen betaalseks maar wel het begin van …."(een mooi avontuur in zijn perceptie en een nachtmerrie in de ogen van de seksdienstverlener). Kortom het huis (of studentenkot) als veilige haven verdwijnt
 
De levenspartner van de betaalsekswerker
 
De partner van de seksdienstverlener is vaak in huis. Hoe beschermend dit ook lijkt, het maakt de zaak er bijzonder gecompliceerd door. Ten eerste kan de aanwezige partner in tegenstelling tot de seksdienstverlener wel strafbaar worden gesteld van zodra hij een daad stelt die als organisatie, dan wel hulp aan de prostitutie kan worden aanzien. Aldus is de loutere bescherming door aanwezigheid, het doen van aankopen zoals condoom en glijmiddel, het aannemen van de telefoon, het plaatsen of beantwoorden van telefoons, het vervoeren van de partner naar een plaats waar de prostitutie zal plaats vinden, het ter beschikking stellen van zijn woning, de gemeenschappelijke woning of de door hem(mede) gehuurde woning, reeds strafbaar als een daad van organisatie van prostitutie. De gevolgen zijn desastreus. Voor een eerste maal en mits goede verdediging is de kans groot dat een gevangenisstraf nog net kan vermeden worden. Herhaling is dus zeker uitgesloten en alle activiteiten in die zin zullen dan ook dienen stopgezet.
 
Maar dit is naast het mogelijk verlies van de burgerrechten niet het ergste. Het spook van de kaalplukwet duikt plotseling op, waarbij er een zeer fictieve berekening zal worden gemaakt van alle vermogensvoordelen en waarbij men er niet voor terugdeinst te veronderstellen dat er meer dan 3 klanten per dag of per nacht werden afgewerkt en waarbij afgedrukte mails als bewijs worden gebruikt inzake tarieven om tot een gigantisch resultaat te komen over de bruto-verdiensten van de laatste vijf jaar. Voeg hieraan de fiscale gevolgen en de gevolgen mbt de sociale zekerheid en het onvermogen is compleet. Een miljoenenschuld hangt plots boven het hoofd met loonbeslagen (als er al geen ontslag is gevolgd), beslag op woning, bankrekeningen, wagen, inboedel tot gevolg… en het werd allemaal "onschuldig" gedaan om wat bij te verdienen.
 
In het zwart of in het wit
 
De betaalsekswerker zelf begaat evenwel geen misdrijf mits zij zich niet schuldig gemaakt heeft aan belastingsfraude en braaf de inkomsten heeft aangegeven en tevens een ondernemingsnummer heeft, weze het voor een bijberoep en ook sociale bijdragen betaald. Maar hierdoor staat zij bij de overheid gekend als “deeltijdse hoer” en dit is in de regel wat ze wil vermijden. Natuurlijk zijn er een aantal omschrijvingen waardoor alles beter kan ingekleed, zoals “coaching, persoonlijke begeleiding, animatie, massage, private diensten”. Maar ook deze omschrijvingen zijn zo doorzichtig dat elke gemiddelde ambtenaar dit meteen doorziet. Een officiële stempel op het voorhoofd is voorgoed gezet.
 
Dan maar in het zwart? In de regel werken de deeltijdse amateursekswerkers 100% in het zwart en voelen ze zich veilig voor fiscus en sociale zekerheid. Onterecht. De fiscale administratie is voortdurend op zoek naar zwartgeld-stromen en in elke regeringsverklaring worden nieuwe maatregelen aangekondigd om de controles te verscherpen. Vergis u niet, ook de fiscus speurt het internet af.
 
En dan zijn er nog de moraalridders (die uit "gewetensplicht ten aanzien van de maatschappij de hoererij willen uitoeien), de  ontevreden klanten, of de zeer tevreden klanten die u met een cadeautjes willen bedenken (zodat de betaalsekswerker aan hen blijft denken) bestaande uit een kleine tegenprestatie waardoor zij zorgen, middels een al dan niet anonieme brief, dat de sekswerker fiscaal en sociaal geregulariseerd wordt.
 
Vullen we het rijtje aan met mogelijke aangevers:
 
-          • Buren en huisbazen
-           
-          • Ex partners of jaloerse partners
-           
-          • Stalkers
-           
-          • Afpersers
-           
-          • Collega’s uit het professionele milieu die niet zullen (blijven) dulden dat de amateursekswerker in het zwart hen “oneerlijke concurrentie” aandoet.
-           
-          • Het milieu (en onderschat hen niet)
-           
De sites en media waarin de seksdiensverlener diensten aanbiedt zijn eveneens een bron van verlies aan anonimiteit. Ook zij nemen de belastingswet en andere wetten niet zo nauw en riskeren vroeg of laat een inval. De amateursekswerker meent dat zij haar echte identiteit nooit bij hen heeft achtergelaten.  Fout gedacht. Alle ICT en computermateriaal wordt in beslag genomen, zo ook alle bankgegevens. Er wordt nagegaan wie bij hen heeft ingelogd en vooral wie voor hun diensten heeft betaald voor het plaatsen van advertenties die zouden kunnen wijzen op niet aangegeven prostitutie.  Binnen de kortste keren staan ze aan de deur van de betaalsekswerker met huiszoekingsbevel en een raming van de verdoken inkomsten (hetgeen neerkomt op een dubbele belasting), en dan nog eens de sociale boeten en de strafklacht met de verbeurdverklaring.
 
Amateurprostitutie en kinderen
 
Wanneer de sekswerker kinderen heeft of de levenspartner van de sekswerker kinderen heeft kunnen werkelijk alle poppen aan het dansen gaan. Er is inderdaad voldoende rechtspraak dat prostitutie geen reden is om het recht op contact met de kinderen te verliezen. Maar de zaak wordt gans anders en zelfs ronduit dramatisch wanneer de prostitutie in de gezinswoning plaats vindt of de kinderen geconfronteerd kunnen worden met de “waarheid” dat hun vader of moeder een “hoer” is. Hier heeft de rechtbank weinig clementie en elke omgang zal in de toekomst zwaar bemoeilijkt worden, maandenlang kunnen geschorst worden, afhankelijk worden gesteld aan zeer zware voorwaarden dan wel slechts kunnen plaatsvinden in beschermde neutrale bezoekersruimtes.
 
En wat met de maîtresses?
 
Met maîtresses bedoelen we hier geen SM meesteressen maar wel de minnares die een relatie heeft met een niet-vrije (meestal gehuwde) man.
 
Er zijn er van soorten:
 
De verliefde sloor:
-           
• Zij die smoorverliefd is op haar minnaar en vergeefs wacht tot wanneer die man gaat scheiden
 
• Haar verwachtingen worden in de regel nooit ingelost
 
• Zij leeft van onvervulde beloften
 
De bewuste en doordachte minnares: Zij die smoorverliefd is en zich stelt in haar lot en de voordelen ontdekt van haar relatie:
-           
• Zij wordt verwend
 
• Zij bekomt financiële voordelen
 
• Zij bekomt affectie
 
• Zij dient niet te zorgen voor was en plas
  
• Zij kan breken wanneer ze wil
 
• Hij moet zwijgen
 
• Zij geniet van gestolen momenten en geniet voor de rest van gestolen momenten
 
De femme fatale
-           
• Zij wordt nog meer verwend en geniet van een zekere macht
 
• Zij bekomt nog grotere financiële voordelen
 
• Zij verschaft sensualiteit en seksualiteit en dit soms zonder deze zelfde seksuele en sensuele ervaring terug te voelen
 
• Zij bekomt een gevoeld dat haar minnnaar zich afhankelijk voelt, zelfs van haar grillen en heeft over hem vaak een grotere macht dan zijn vaste partner
 
• Haar relatie is in de regel niet exclusief en heeft vaak meerdere minnaars, de ene voor het geld, de andere voor het aanzien, de andere om mee te pronken, de andere voor de klussen, de andere voor de goede seks
 
 Zij kan breken wanneer ze wil
 
• Hij moet zwijgen
 
•  Fiscaal wordt zij niet belast want één en ander valt in het privéleven
·          
 
·          
 
 
Models for renting
 
Er zijn de echte modellen die model zijn en er zijn "modellen" die het modelstatuut gebruiken.
 
Een tendens van de laatste jaren is een zeer gesloten en super discreet circuit waarbij knappe meiden, die zich topmodellen laten noemen, rechtstreeks (maar meestal via tussenpersonen) afspraakjes organiseren voor zogeheten representatieve opdrachten, fotoshoots, diepteinterviews, private casting en waarbij de contacten tegen vergoeding gebeuren. Hier wordt geen seksualiteit verkocht maar wel kontakt, waarbij de rest aan de verbeelding en het moment wordt overgelaten. Zij die hierbij gekozen hebben voor een volwaardig zelfstandig statuut hebben hier geen fiscale of sociaalrechtelijke problemen mee aangezien zij in de regel een free-lance statuut hebben. Amateur-modellen kiezen vaak voor een free Lance modellenstatuut via bepaalde bureau’s of stellen hun diensten voor als sollicitaties. Zij hanteren bepaalde strikte ethische codes en blijven binnen het juridisch legale. Stadslegendes hebben het over zeer bekende BV’s die op die wijze kunnen benaderd worden. De waarheid is dat ze op die wijze bijna allen benaderd worden. De werkelijkheid dat een minderheid van professionele modellen of schoonheidskoninginnen hierop ingaat, terwijl precies de knappere dames die weliswaar aan de media aandacht ontsnapten hiervan gebruik maken. En vergis u niet heren, de meeste modellen zijn modellen en niets meer.
 
De circuits bestaan uit netwerken en mond aan mond reclame, uit dubieuze modellenbureau’s en advertenties voor modellenwerk. Hierbij worden vaak neutrale visitekaartjes uitgewisseld met beroepen met zoals “binnenhuisarchitecte” (codewoord voor direct approach) ,  “Modelling”, “Nude modelling”, “Private video projects”, “pornoactrise”  “coaching” (codewoord voor langezame contacten) ; “personel projects” (codewoord voor GFE) , “private investment” (coedewoord voor mogelijke herhaalde contacten), “persoonlijk vermogensplanner”, “private business-consulent” en “Business Deal Sales Managment” waarbij de eerste letters niets aan de verbeelding overlaten en bijkomende omschrijving als Subdivision  matketing, of Master Sales, verdere specificaties uitmaken en vrije inspiratie bieden. Hierbij wordt bijna steeds gewerkt met anonieme GSM nummers (betaalkaarten).
 
Enkel een selecte inner circle heeft toegang tot deze kaartjes waarbinnen ze worden uitgewisseld door zogeheten heren van klasse en stand.
 
Juridisch stelt zich steeds de vraag hoe de diensten worden voorgesteld en omschreven, waarbij prostitutie neerkomt op seks tegen betaling. Wanneer er totaal andere diensten worden aangeboden dan seks en er voor deze andere diensten betaald wordt of louter diensten worden voorgesteld, kan geargumenteerd worden dat zulks buiten de prostitutiesfeer valt, behoudens indien kan aangetoond dat deze diensten steeds gepaard gaan met een gezamenlijk aanbod van seks.
 
Hierbij kan niet genoeg benaderd dat seksualiteit een daad is bedreven tussen vrije mensen met vrije wil die binnen deze relatie in alle intimiteit en privacy vrij kunnen handelen zonder inmenging van derden, zelfs zonder dat derden het recht hebben zich in te laten met de aard en de reden van de seksualiteit.
 
Hotel en portier prostitutie
 
Heel wat (nacht)portiers van de betere hotels stellen aan zakenlieden die alleen reizen de vraag: “kunnen we u met nog iets van dienst zijn”.In deze codetaal stelt de portier de vraag of de klant wenst of hij dient te zorgen voor een beetje gezelschap.
 
Andere codetaal:
 
Het aanraken van de linkerschouder ter begroeting eventueel met de vraag: “had u nog iets gewenst”.
 
Voor zittende porties aan de desk: Een, opengeslagen bladzijde van “Het laatste nieuws” met de contactadvertenties of een opvallende playboy of P Magazine op de desk.
 
De codetaal voor de klant van het hotel is: “ Goedenacht, hopelijk minder éénzaam dan de mijne”.
 
Inderdaad beschikken portiers vaak overeen aantal telefoonadressen van dames die graag een gast een nacht willen gezelschap houden, gegevens die hem door tal van dames werden overhandigd die werken met een private GSM.  
 
Voorzover niet kan aangetoond worden dat dit om prostitutie gaat maar louter gezelschap en waarbij hetgeen op de kamer gebeurt de portier vreemd is, kan de portier argumenteren dat hem niets kan verweten worden. Wanneer één en ander echter de vormen van georganiseerde prostitutie uitmaakt neemt de portier risico’s inzake strafrechtelijke vervolging en ontslag. De dame in kwestie, die al dan niet de portier rijkelijk beloont op welke wijze ook is niet strafbaar.De portier die zich laat belonen en duidelijk betaalsekswerkers in het hotel binnenhaalt is strafbaar. Is het dan nog verwonderlijk dat het portiersmilieu in sommige steden gecontroleerd wordt door de georganiseerde misdaad?
 
 
 
 
Wetgeving: 

Uittreksel uit het strafwetboek

Art. 380. (Zie NOTA 1 onder TITEL) (Voorheen art. 380bis.) <W 1995-04-13/32, art. 3, 014; Inwerkingtreding : 05-05-1995> § 1. Met gevangenisstraf van een jaar tot vijf jaar en met geldboete van vijfhonderd [euro] tot vijfentwintigduizend [euro] , wordt gestraft : <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>

1° hij die, ten einde eens anders driften te voldoen, een meerderjarige zelfs met zijn toestemming, aanwerft, meeneemt, wegbrengt of bij zich houdt met het oog op het plegen van ontucht of prostitutie;
2° hij die een huis van ontucht of prostitutie houdt;
3° hij die kamers of enige andere ruimte verkoopt, verhuurt of ter beschikking stelt met het oog op prostitutie met de bedoeling een abnormaal profijt te realiseren;
4° hij die, op welke manier ook, eens anders ontucht of prostitutie exploiteert.
§ 2. Poging tot de in § 1 bedoelde misdrijven wordt gestraft met gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en met geldboete van honderd [euro] tot vijfduizend [euro]. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
§ 3. Met (opsluiting) van tien jaar tot vijftien jaar en met geldboete van vijfhonderd [euro] tot vijftigduizend [euro] wordt gestraft het plegen van de in § 1 bedoelde misdrijven wanneer de dader daarbij : <W 2000-11-28/35, art. 14, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001>
1° direct of indirect gebruik maakt van listige kunstgrepen, geweld, bedreigingen of enige andere vorm van dwang;
2° of misbruik maakt van de bijzonder kwetsbare positie waarin een persoon verkeert ten gevolge van een onwettige of precaire administratieve toestand of ten gevolge van zwangerschap, ziekte dan wel een lichamelijk of een geestelijk gebrek of onvolwaardigheid.
§ 4. Met (opsluiting) van tien jaar tot vijftien jaar en met geldboete van duizend [euro] tot honderdduizend [euro] wordt gestraft : <W 2000-11-28/35, art. 14, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001> <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
1° hij die, ten einde eens anders driften te voldoen, rechtstreeks of via een tussenpersoon, een minderjarige (...), zelfs met zijn toestemming aanwerft, meeneemt, wegbrengt of bij zich houdt met het oog op het plegen van ontucht of prostitutie; <W 2000-11-28/35, art. 14, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001>
2° hij die, rechtstreeks of via een tussenpersoon, een huis van ontucht of prostitutie houdt waar minderjarigen prostitutie of ontucht plegen;
3° hij die kamers of enige andere ruimte verkoopt, verhuurt of ter beschikking stelt van een minderjarige met het oog op ontucht of prostitutie met de bedoeling een abnormaal profijt te realiseren;
4° hij die, op welke manier ook, de ontucht of prostitutie van een minderjarige (...) exploiteert. <W 2000-11-28/35, art. 14, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001>
5° (hij die door de overhandiging, het aanbod of de belofte van een materieel of financieel voordeel ontucht of prostitutie van een minderjarige heeft verkregen.) <W 2000-11-28/35, art. 14, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001>
§ 5. (De misdrijven bedoeld in § 4 worden gestraft met opsluiting van vijftien jaar tot twintig jaar en met geldboete van duizend [euro] tot honderdduizend [euro] als zij ten aanzien van een minderjarige onder de zestien jaar worden gepleegd.) <W 2000-11-28/35, art. 14, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001> <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
(§ 6. Hij die ontucht of prostitutie van een minderjarige bijwoont, wordt gestraft met gevangenisstraf van een maand tot twee jaar en met geldboete van honderd [euro] tot tweeduizend [euro].) <W 2000-11-28/35, art. 14, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001> <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>

Art. 380bis. <W 2000-11-28/35, art. 15, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001> (Voorheen art. 380quater) Met gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en met geldboete van zesentwintig [euro] tot vijfhonderd [euro] wordt gestraft hij die in een openbare plaats door woorden, gebaren of tekens iemand tot ontucht aanzet. De straf wordt verdubbeld als het misdrijf tegenover een minderjarige wordt gepleegd. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>

Art. 380ter. <W 2000-11-28/35, art. 16, 029; ED : 27-03-2001> (Voorheen art. 380quinquies) § 1. Met gevangenisstraf van twee maanden tot twee jaar en met geldboete van tweehonderd [euro] tot tweeduizend [euro] wordt gestraft hij die op enigerlei wijze, direct of indirect, reclame maakt of doet maken, uitgeeft, verdeelt of verspreidt voor een aanbod van diensten van seksuele aard, indien die reclame specifiek gericht is op minderjarigen of indien zij gewag maakt van diensten aangeboden door minderjarigen of door personen van wie wordt beweerd dat zij minderjarig zijn, zelfs indien hij zijn aanbod verheelt onder bedekte bewoordingen. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
Indien de in het eerste lid bedoelde reclame tot doel of tot gevolg heeft, direct of indirect, dat prostitutie of ontucht van een minderjarige of zijn exploitatie voor seksuele doeleinden wordt vergemakkelijkt, is de straf drie maanden tot drie jaar gevangenisstraf en geldboete van driehonderd [euro] tot drieduizend [euro]. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
§ 2. Met gevangenisstraf van een maand tot een jaar en met geldboete van honderd [euro] tot duizend [euro] wordt gestraft hij die op enigerlei wijze, direct of indirect, reclame maakt of doet maken, verdeelt of verspreidt voor een aanbod van diensten van seksuele aard, die worden verleend bij wege van een of ander telecommunicatiemiddel, zelfs indien hij zijn aanbod verheelt onder bedekte bewoordingen. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
§ 3. In alle gevallen die niet zijn omschreven in de §§ 1 en 2, wordt gestraft met gevangenisstraf van een maand tot een jaar en met geldboete van honderd [euro] tot duizend [euro], hij die door enig reclamemiddel, zelfs indien hij de aard van zijn aanbod of zijn vraag verheelt onder bedekte bewoordingen, kenbaar maakt dat hij zich aan prostitutie overgeeft, de prostitutie van anderen vergemakkelijkt of wenst in betrekking te komen met iemand die zich aan ontucht overgeeft. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
Met dezelfde straffen wordt gestraft hij die door enig reclamemiddel aanzet, door de toespeling die erop wordt gemaakt, tot de seksuele exploitatie van minderjarigen of meerderjarigen, of van zulke reclame gebruik maakt naar aanleiding van een aanbod van diensten.

Art. 380quater. (afgeschaft bij verandering van nummering) <W 2000-11-28/35, art. 15, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001>

Art. 380quinquies. (afgeschaft bij verandering van nummering) <W 2000-11-28/35, art. 16, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001>

Art. 381. <W 2000-11-28/35, art. 17, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001> De misdrijven bedoeld in de artikelen 379 en 380, §§ 3 en 4, worden gestraft met opsluiting van vijftien jaar tot twintig jaar en met geldboete van duizend [euro] tot honderdduizend [euro] en de misdrijven bedoeld in artikel 380, § 5, worden gestraft met opsluiting van zeventien jaar tot twintig jaar en met geldboete van duizend [euro] tot honderdduizend [euro], indien ze daden betreffen van deelneming aan de hoofdbedrijvigheid of bijkomende bedrijvigheid van een vereniging, ongeacht of de schuldige de hoedanigheid van leidend persoon heeft of niet. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>

Art. 381bis. (afgeschaft bij verandering van nummering) <W 2000-11-28/35, art. 17, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001>

Art. 382.<W 2000-11-28/35, art. 18, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001> § 1. In de gevallen bedoeld in de artikelen 379 en 380 worden de schuldigen bovendien veroordeeld tot ontzetting van de rechten genoemd in [1 artikel 31, eerste lid]1.
§ 2. De rechtbanken kunnen tegen de personen die wegens een misdrijf bepaald bij artikel 380, §§ 1 tot 3, veroordeeld worden, het verbod uitspreken om gedurende een jaar tot drie jaar een drankgelegenheid, een bureau voor arbeidsbemiddeling, een onderneming van vertoningen, een zaak voor verhuur of verkoop van visuele dragers, een hotel, een bureau voor verhuur van gemeubileerde kamers of appartementen, een reisbureau, een huwelijksbureau, een adoptieinstelling, een instelling waaraan de bewaring van minderjarigen wordt toevertrouwd, een bedrijf dat leerlingen en jeugdgroepen vervoert, een gelegenheid voor ontspanning of vakantie, of een inrichting die lichaamsverzorging of psychologische begeleiding aanbiedt, hetzij persoonlijk, hetzij door bemiddeling van een tussenpersoon, uit te baten of er, in welke hoedanigheid ook, werkzaam te zijn.
In geval van een tweede veroordeling wegens een misdrijf bepaald in artikel 380, §§ 1 tot 3, kan het verbod voor een termijn van een jaar tot twintig jaar worden uitgesproken.
In geval van een veroordeling wegens een misdrijf bepaald bij de artikelen 379 en 380, §§ 4 en 5, kan het verbod voor een termijn van een jaar tot twintig jaar worden uitgesproken.
§ 3. Zonder rekening te houden met de hoedanigheid van natuurlijke persoon of rechtspersoon van de uitbater, eigenaar, huurder of zaakvoerder, kan de rechtbank de sluiting bevelen van de inrichting waar de misdrijven zijn gepleegd, voor een termijn van een maand tot drie jaar.
Wanneer de veroordeelde eigenaar, uitbater, huurder noch zaakvoerder is van de inrichting, kan de sluiting enkel worden bevolen indien de ernst van de concrete omstandigheden dit vereist, en dit voor een termijn van maximaal twee jaar, na dagvaarding van de eigenaar, de uitbater, de huurder of de zaakvoerder op vordering van het openbaar ministerie.
De dagvaarding voor de rechtbank wordt in het hypotheekkantoor van het gebied waar de goederen gelegen zijn, overgeschreven ten verzoeke van de deurwaarder die het exploot heeft opgemaakt.
De dagvaarding vermeldt de kadastrale omschrijving van het betrokken onroerende goed en identificeert de eigenaar ervan in de vorm en volgens de sanctie bepaald in artikel 12 van de wet van 10 oktober 1913 houdende wijzigingen in de hypotheekwet en in de wet op de gedwongen onteigeningen en regelende de herinrichting van de bewaring der hypotheken.
Iedere in de zaak gewezen beslissing wordt in de kant van de overgeschreven dagvaarding vermeld op de wijze bepaald in artikel 84 van de hypotheekwet. De griffier doet de uittreksels en de verklaring dat er geen rechtsmiddelen aangewend zijn aan de hypotheekbewaarder toekomen.
§ 4. Artikel 389 is van toepassing op deze bepaling.
----------
(1)<W 2009-04-14/01, art. 17, 073; Inwerkingtreding : 15-04-2009>

Art. 382bis. <W 2000-11-28/35, art. 20, 029; Inwerkingtreding : 27-03-2001> Onverminderd de toepassing van artikel 382 kan elke veroordeling wegens feiten bedoeld in de artikelen 372 tot 377, 379 tot 380ter, 381 en 383 tot 387, gepleegd op de persoon van een minderjarige of met zijn deelneming, de ontzetting meebrengen van het recht om, voor een termijn van een jaar tot twintig jaar :
1° in welke hoedanigheid ook deel te nemen aan onderwijs in een openbare of particuliere instelling die minderjarigen opvangt;
2° deel uit te maken, als vrijwilliger, als lid van het statutair of contractueel personeel of als lid van de organen van bestuur en beheer, van elke rechtspersoon of feitelijke vereniging waarvan de activiteit in hoofdzaak op minderjarigen gericht is;
3° een activiteit toegewezen te krijgen die de veroordeelde in een vertrouwens- of een gezagsrelatie tegenover minderjarigen plaatst, als vrijwilliger, als lid van het statutair of contractueel personeel of als lid van de organen van bestuur en beheer, van elke rechtspersoon of feitelijke vereniging.
Artikel 389 is van toepassing op deze bepaling.

 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 18/09/2011 - 19:55
Laatst aangepast op: zo, 20/03/2016 - 19:26

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.