-A +A

Reductio ad Trumperum

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

De reductio ad Trumperum (ook: argumentum ad Trumperum) is een logische drogreden, waarbij het bewijs wordt geleverd dat iets onwaar is door een link te leggen met een algemeen aanvaard leugenachtig persoon (in casu Trump, maar ook soms comical Ali) Door aan te tonen dat er tussen stelling of weergegeven feit een zeker verband bestaat met de figuur of houding van [Trump], gaat het argument uit van het bewijs van onwaarheid.

De reductio ad Trumperum is een woordspeling op de reductio ad Hitlerum. 

De reductio ad Hitlerum lijkt sinds 2017 verdrongen te worden door de reductio ad Trumperum. Stilaan wordt algemeen aanvaard dat Donald Trump afkeurenswaardig is en zijn waarheden eerder bijgekleurd dan wel alternatief zijn. Een argument ad Trumperum is de stelling dat een feit onwaar of onbetrouwbaar is omdat in het argument of in de premissen ervan analogiën met Trump of met zijn methodiek, denkwijze of doelstellingen kunnen gevonden worden. Op 29/07/2017 schreef Rik Torfs in Het Laatste nieuws dat Hitler van zijn "voetstuk" lijkt gevallen om stilaan door een jongere generatie vervangen te worden door Donald Trump als negatief referentiepunt.

Reductio ad Hitlerum (ook: argumentum ad Hitlerum) is een ethische drogreden, waarbij het bewijs wordt geleverd dat iets vals of slecht is door een link te leggen met een algemeen aanvaard slecht persoon (meestal Hitler). Door aan te tonen dat er tussen argument en een het aangehaalde feit een zeker verband bestaat, gaat het argument uit van het bewijs van slechtheid. Het argument werd alus voor het eerst benoemd door de ethicus Leo Strauss. Reductio ad Hitlerum is een woordspeling op reductio ad absurdum.

Voorbeelden van een reductio ad Hitlerum:

"Let op voor gefrustreerde korporaals"
"Vertrouw geen vegetariers"
"Mannen die niet roken en drinken kondigen het einde van de democratie aan..

De ongeldigheid van de rductio ad Hitlerum is algemeen aanvaard. In de praktijk loopt (in overeenstemming met de Wet van Godwin) een discussie over een bepaald persoon (vaak een leider of politicus) echter vaak uit op een vergelijking met Hitler of de nazi's. 

De reductio ad Hitlerum is een zogeheten genetische drogreden, waarbij de oorsprong van een argument bepaalt of het argument juist is of niet.

 

 

Nuttige tips: 

Een premisse is een aanname dat iets waar is. Premissen zijn de basisaannamen van een syllogisme, zoals een redenering in de logica wordt genoemd. Een syllogisme is doorgaans opgebouwd uit een majorpremisse, een minorpremisse en een conclusie

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 30/07/2017 - 12:00
Laatst aangepast op: zo, 30/07/2017 - 12:00

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.