-A +A

Rechtstreekse vordering van de de benadeelde tegen de verzekeringsmaatschappij

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Overeenkomstig art. 86 van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst (hierna: Wet Landverzekeringsovereenkomst) geeft de verzekering de benadeelde een eigen recht tegen de verzekeraar. Aldus kan de benadeelde zijn vordering tot het verkrijgen van schadevergoeding instellen hetzij tegen de verzekerde of diens verzekeraar afzonderlijk, hetzij tegen beiden gezamenlijk. In dit laatste geval zijn de verzekerde en de verzekeraar bij een vastgestelde aansprakelijkheid in solidum ertoe gehouden de benadeelde te vergoeden.

Krachtens art. 89, § 1, eerste lid, Wet Landverzekeringsovereenkomst kan een vonnis aan de verzekerde of aan de benadeelde in de regel slechts worden tegengeworpen indien zij in het geding partij zijn geweest of daarin zijn geroepen.

Deze bepaling staat er evenwel niet aan in de weg dat wanneer de benadeelde zijn vordering eerst heeft ingesteld tegen de verzekeraar en die bij afwezigheid van aansprakelijkheid wordt afgewezen, de verzekerde die nadien wordt aangesproken door de benadeelde, het in het eerste geding gewezen vonnis kan tegenwerpen aan de benadeelde.

zie Cass. 26 november 2009, RW 2011-2012, 741
 

Rechtspraak: 


Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: za, 10/12/2011 - 21:18
Laatst aangepast op: za, 10/12/2011 - 21:18

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.