-A +A

Recht op publicatie van een publicitaire advertentie toepassing van de discriminatie wet

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Recht op publicatie van een publicitaire advertentie toepassing van de discriminatie wet

 

Kan een uitgever van een tijdschrift een advertentie weigeren wanneer de aanbieder van de advertentie zich steunt op de discriminatiewet?
Deze vraag maakte het voorwerp uit van een geding waarin de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel diende te oordelen op 31.03.2009 zoals gepubliceerd in het Nieuw Juridisch Weekblad van 9.12.2009 nr. 212 pagina 861.
De onverdraagzaamheid en de strafbare uitlatingen van het Vlaams belang en haar voorganger het Vlaams blok, werden reeds in gerechtelijke uitspraken vastgesteld. De vraag is evenwel of het nuttig dan wel effectief is om partijen die zich schuldig maken aan beledigende uitspraken ten aanzien van bepaalde bevolkingsgroepen te straffen via de rechtbank dan wel politiek af te straffen door hun subsidies te ontnemen en dergelijke meer. Op die manier duwt men hen in een slachtofferrol waarbij de finale rechter van een politieke partij nog steeds de kiezer is die uiteindelijk ook steeds gelijk heeft en ook zal halen.
Interessant is de vraag die voor de rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel gesteld werd toen het Vlaams Belang via Johan De Mol er zich over bekloeg dat een bepaalde advertentie van hem niet in een bepaald tijdschrift gepubliceerd werd. De rechtbank oordeelde dat er van discriminatie op basis van levensbeschouwing of politieke overtuiging geen sprake kan zijn wanneer de VZW die precies van discriminatie beschuldigd werd de publicatie weigerde op basis van haar eigen statuten en haar eigen levensbeschouwing wel op zijn recht had.
Opmerkelijk in deze zaak is dat de rechter terecht de continuïteit tussen het Vlaams Belang en het Vlaams Blok vaststelt met betrekking tot de ingenomen standpunten.
 
Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 16/12/2009 - 14:21
Laatst aangepast op: vr, 15/01/2010 - 18:59

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.