-A +A

recht op afbeelding in strafzaken

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Laat u niet venederen wanneer u aangehouden bent of voor de rechtbank moet verschijnen. U heeft recht elke fotograaf het recht te ontzeggen u te fotograferen. Doe dit vooraf, liefst via uw advocaat. U heeft uw recht op waardigheid, ook op dit moeilijk moment en zolang u niet veroordeeld bent, wordt u geacht onschuldig te zijn. Sta op uw respect en uw waardigheid.

 

Het recht op afbeeldingen in strafzaken
 
Maar al te vaak trachten gerechtsjournalisten afbeeldingen te maken van personen die aangehouden worden of die op een rechtbank verschijnen.
Te weinig weten beschuldigden en beklaagden, dat zij het recht hebben om te weigeren dat van hen een afbeelding of een filmopname wordt gemaakt. Daarom raad ik elke betrokkene aan om via zijn advocaat duidelijk kenbaar te maken aan elke (riool) journalist om een afbeelding te maken van een verdachte die verschijnt voor de Raadkamer, dan wel voor de Correctionele Rechtbank. U heeft perfect het recht om te zeggen dat u wenst dat er van u geen afbeeldingen worden gemaakt.
Meer zelfs, op basis van het algemeen vermoeden van onschuld tot wanneer er een veroordeling gebeurd is, heeft geen enkele journalist het recht om uw volledige naam te vermelden alvorens u strafrechtelijk veroordeeld wordt.
Vraag daarom uw advocaat om rechtstreeks contact op te nemen met elke aanwezige journalist om dit recht te laten eerbiedigen waarbij gerust gedreigd kan worden met burgerlijke of strafprocedures wanneer in principe wordt geschonden.
In alle eerlijkheid is het een zielige vertoning waarbij de politionele diensten hun goede wil betuigen door een mantel te laten hangen boven het hoofd van een beschuldigde wanneer deze verschijnt voor de Raadkamer of voor de Rechtbank. Weet dat u gewoon het recht heeft om elk recht op afbeelding te weigeren.
Iets gans anders is het recht van de pers om een publiek uitgesproken vonnis of arrest ter kennis te brengen, maar hier begint en eindigt het recht van de pers.
Laat u derhalve niet opjagen of beledigen door de pers en door hetgeen ik niets anders kan noemen dan riooljournalistiek die uitspraken doet over een zaak alvorens er een vonnis is uitgesproken en die aldus het recht van de beschuldigde en de beklaagde miskend waarbij er een vermoeden tot onschuld bestaat tot veroordeling.
Meer zelfs, de pers brengt aldus justitie in gevaar en maakt een eerlijke behandeling van de zaak bijna onmogelijk wanneer zij mensen aan de kaak stelt alvorens er een vonnis is tussengekomen.
  
Elfri De Neve
Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: ma, 09/11/2009 - 00:32
Laatst aangepast op: vr, 15/01/2010 - 18:58

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.