-A +A

Quantum meruit

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Quantum meruit is de Latijnse uitdrukking die letterlijk betekent "zoveel hij heeft verdient" en staat voor deverplichting tot betaling van de klant of de cliënt die zich diensten heeft laten leveren door een handelaar, een zorgverstrekker of een vrij beroep, zonder concrete afspraken over de prijs. "Quantum meruit " staat voor de veronderstelde instemming van de begunstigde van de prestatie om wel degelijk te betalen, zijnde zoveel als de betrokkene verdient. Deze beslissing wordt aan de dienstverstrekker overgelaten bij wijze van partijbeslissing met een marginaal toetsingsrecht voor de rechter. 

Dit principe wordt gerelativeerd door het wetboek van economisch recht inhoudende een recht op informatie van de prijs van de dienst dan wel de wijze van tarifiëring.

Ander gebruik van Quantum meruit. Quantum meruit wordt soms gebruikt om te duiden dat men niet meer dient te betalen dan verschuldigd en omgekeerd mag men niet meer ontvangen dan datgene waarvoor geleverd werd of wat gepresteerd werd (onder abstractie van duidelijk afgesproken commissies en succesfees). De uitspraak wordt soms gebruikt mbt onverschuldigde betaling en verrijking zonder oorzaak

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 12/08/2015 - 13:10
Laatst aangepast op: wo, 12/08/2015 - 13:17

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.