-A +A

Publiciteitsbeginsel

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Het publiciteitsbeginsel, zoals feformuleerd door Beccaria behelst dat de terechtzitting en de bewijsvoering openbaar moten gebeuren, de geheime procedure moet afgeschaft worden.

Artikel 6, § 1, van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, en artikel 14, § 1, van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, verheft de openbaarheid van de terechtzittingen tot principe verheffen.

Artikel 148 van de Grondwet luidt : "De terechtzittingen van de rechtbanken zijn openbaar, tenzij de openbaarheid gevaar oplevert voor de orde of de goede zeden; in dat geval wordt zulks door de rechtbank bij vonnis verklaard".

Het strafrecht wodt evenwel gekenmerkt door het geheim van het onderzoek, maar het recht op inzage van het dossier, waarbij de procedure strikt dient gevongd, onverminderd de Antigoonleer en de wetgevende bepalingen mbt de nietigheden in strafzaken.

 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: za, 20/09/2014 - 22:15
Laatst aangepast op: za, 20/09/2014 - 22:26

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.