-A +A

PTSS

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

De posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening die in het DSM-IV was ingedeeld bij de angststoornissen. In de DSM-5 is de stoornis opgenomen in een nieuw hoofdstuk, Psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen.

De aandoening ontstaat als gevolg van ernstige overmatige en niet onmiddellijke verwerkbare en aanhoudende stress, waarbij sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke of psychische integriteit, vermogensvernietiging, verlies van ouderliefde, onverwerkbare haatgevoelens, slagen door ouders toegebracht aan kinderen, herhaalde aanvallen op zelfbeeld van kinderen, jongvolwassenen en volwassenen, onterechte la,gdurige verdachtmakingen en langdurie prosessen, de de patiënt als willekeurig aanziet.  Deze situaties zijn voor de persoon niet alleen traumatisch maar ook niet te plaatsen met oninschatbare gevolgen. De ernst van de aandoening wordt niet alleen bepaald door de aard en de graad van ernst van het nadeel maar ook en vooral van de frequentie waarin de "mishandeling plaatrsvindt".

Voorbeelden van ernstige stressgevende situaties zijn:
Oorlog, burgeroorlog en andere gewapende conflicten (shellshock (WO I), battle fatigue en concentratiekampsyndroom (WO II))
Gewelddadige aanvallen, agressie of bedreigingen (bijvoorbeeld huiselijk geweld, overval, beroving, marteling)
Getuige zijn van extreem geweld.
Verkrachting, seksueel misbruik of incest.
Kindermishandeling (bijvoorbeeld lichamelijk misbruik, verwaarlozing of emotionele/psychische mishandeling)
Zware verwondingen als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeval of verbranding
Herhaaldelijk seksueel geweld
Herhaaldelijke aanvallen op het zelfbeeld
Valse beschuldigingen
Langdurige financiële onzekerheid
Langdurige incidenten die tot vermogensvernietiging kunnen leiden
Pestgedrag
Aanhoudende minachting
DE beste en steeds beter moeten zijn

De symptomen zijn herbeleving (nachtmerries of flashbacks), vermijding van herinneringen of emotionele uitschakeling hiervan, ernstige prikkelbaarheid en slaapstoornissen, extreme spanning als gevolg van bepaalde prikkels, irritatie en hevige schrikreacties. Het is ook mogelijk dat de persoon symptomen van andere psychische aandoeningen vertoont zoals een klinische depressie. Van PTSS is sprake wanneer de symptomen langer dan een maand duren. Wanneer deze korter dan een maand duren, spreekt men van acute stressstoornis. PTSS is met behandeling te genezen of te verbeteren. Soms kan dit ook spontaan gebeuren. Tevens kan het voorkomen dat er verschijnselen van catatonie, als symptoom optreden.

 

PTSS valt in DSM-5 niet meer onder angststoornissen Boom Psychologie, 26 mei 2014
Omhoog ↑ DSM-5 whitepaper: Posttraumatische-stressstoornis 2013
Omhoog ↑ Gersons, B.P.R., Carlier, I.V.E., Lamberts, R.D., van der Kolk, B., A randomized clinical trial of brief eclectic psychotherapy in police officers with posttraumatic stress disorder, Journal of Traumatic Stress 13 (2):333-347,2000
Omhoog ↑ Ramón J.L. Lindauer, Berthold P.R. Gersons, Els P.M. van Meijel, Karin Blom, Ingrid V.E. Carlier, Ineke Vrijlandt, Miranda Olff, Effects of Brief Eclectic Psychotherapy in patients with posttraumatic stress disorder: randomized clinical trial, Journal of Traumatic Stress 2005; 18:205-212
Omhoog ↑ Högberg G, Pagani M, Sundin O, Soares J, Aberg-Wistedt A, Tärnell B, Hällström T. On treatment with eye movement desensitization and reprocessing of chronic post-traumatic stress disorder in public transportation workers--a randomized controlled trial. Nord J Psychiatry. 2007;61(1):54-61.
Omhoog ↑ Rothbaum BO. A controlled study of eye movement desensitization and reprocessing in the treatment of posttraumatic stress disordered sexual assault victims. Bull Menninger Clin. 1997 Summer;61(3):317-34.
Omhoog ↑ Ahmad A, Larsson B, Sundelin-Wahlsten V. EMDR treatment for children with PTSD: Results of a randomized controlled trial. Nord J Psychiatry. 2007;61(5):349-54.
Omhoog ↑ Ahmad A, Sundelin-Wahlsten V. Applying EMDR on children with PTSD. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2007 Sep 10

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 07/02/2016 - 20:00
Laatst aangepast op: zo, 07/02/2016 - 20:02

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.