-A +A

Oudste Nederlandse woord

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Het oudste gekende tot op heden teruggevonden Nederlandse woord is "vada".

"vada" is de oervorm van ons woord "wad", zijnde een doorwaadbare plaats. De Romeinse auteur Tacitus maakt melding van "vada" in diens werk Historia A.D. 108 (Begin tweede eeuw van onze tijdrekening. Hieraan dient toegevoegd dat we op dat ogenblik nog niet echt van Nederlands kunnen spreken maar wel van West-Germaans dat de stamtaal is van het Nederlands, Fries, Engels en Duits. Tacita gebruikt het woord ter omschrijving van de lage landen, de streek waar vandaag Nederlands wordt gesproken, hetgeen een reden zou kunnen zijn om het toch als Nederlands te beschouwen.

"gann" is misschien een betere kandidaat als eerste Nederlands woord. Het woord werd teruggevonden op de inscriptie van een verzilverde zwaardschede in de zin: "Ha uwas ann kusjam loguns". De zwaardschede  uit circa A.D. 400 (begin vijfde eeuw) werd gevonden in Bergakker Gelderland. Niemand begrijpt de zin, behoudens het woord "ann". Dit zou betekenen "ik gun", zijnde de eerste persoon enkelvoud van het werkwoord "gunnen"

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 07/06/2017 - 16:10
Laatst aangepast op: wo, 07/06/2017 - 16:10

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.