-A +A

Ouderenmishandeling

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

'Onder mis(be)handeling van een ouder persoon (iemand vanaf 55 jaar) verstaan we al het handelen of nalaten van handelen van al degenen die in een persoonlijke en/of professionele relatie met de oudere staan, waardoor de oudere persoon (herhaaldelijk) lichamelijke en/of psychische en/of materiële schade lijdt dan wel vermoedelijk zal lijden en waarbij van de kant van de oudere sprake is van een vorm van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid.’ (COMIJS e.a. 1996, pag. 18)

Ouderenmishandeling kan zowel bestaan uit een actieve daad als uit een onthouding. Zij wordt meestal gepleegd door personen ten aanzien van wie de ouder afhankelijk is, familieleden, omgeving, zorgverstrekkers. Zij kan zowel bestaan uit éénmalige als uit herhaalde feiten en kan zowel de fysieke integriteit, de psyché of het vermogen van de bejaarde betreffen.

Voorbeelden van fysieke mishandeling:

Echte gewelddaden waarbij de pleger uit onmacht, frustratie, machtslust handelt dan wel om enig voordeel te bekomen. Dit kan gaan van slagen en verwondingen, tot al te brutale behandelingen, knijpen, duwen, trekken, pijn toebrengen, doen vallen, niet helpen na een val, tot zelfs vastbinden zogenaamd om de betrokkene rustig te houden, het onthouden van voedsel, het toedienen van bedorven voedsel, het toedienen van voedsel tegen de dieetvoorschriften.

Voorbeelden van medische mishandeling

Het toedienen van kalmeermiddelen of andere sedatieven zonder kennisname van de bejaarde, het fixeren van de bejaarde, het toedienen van medicatie of medische behandeling in het algemeen zonder doktersvoorschrift en zonder instemming van de bejaarde.

Voorbeelden van financieel misbruik

Chanteren, afpersen, misbruik van vertruwen, stukken laten ondertekenen, testamenten doen opstellen, misbruik maken van goedgelovigheid of geveinsde vriendschap of dienstvaardigheid, onjuiste afrekeningen, misbruik van volmachten, misbruik van kredietkaarten, onrechtmatige geldafhalingen, erfenisjaging.

Voorbeelden van verwaarlozing

Niet of onvoldoende toedienen van voeding, niet voorzien in passende kledij, laten verwaarlozen van de woning, niet inroepen van medische hulp, niet toedienen van medische zorgen.

Voorbeelden van schending van mensenrechten

Ongevraagd binnen en buitenlopen in de woning, doorsnuffelen van kasten en laden, lezen van brieven, beperking van de bewegingsvrijheid, beperking van de de omgang met familieleden of vrienden

Oudermishandeling maakt geen zelfstandig misdrijf uit. De voormelde feitelijkheden worden alle afzonderlijk bestraft door het strafwetboek en kunnen dus gekwalificeerd worden als afzonderlijke misdrijven, waartegen zeer kordaat kan opgetreden. Hieroe staan open:

- De politionele strafklacht
- De tussenkomst van de sociale cel van de politie
- De klacht met burgerlijke partijstelling voor de onderzoeksrechter
- De burgerlijke vorderingen tot schadevergoeding, en tot het doen ophouden van de feitelijkheden, desnoods onder verbeurte van een dwangsom

Bij dit alles kan de tussenkomst van een advocaat meer dan nuttig zijn.

Commentaar: 
Sinds 2012 is het voormalig Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling omgevormd naar het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO). We richten ons nu op hulpverleners die met de problematiek geconfronteerd worden  door het geven van informatie en advies. Daarnaast bieden we ook vorming aan.
 
Burgers (familieleden, buren, …) die zich zorgen maken over een oudere of slachtoffers zelf kunnen terecht bij 1712, hulplijn voor misbruik, geweld en kindermishandeling (www.1712.be) .
Is het mogelijk onderstaande correcte gegevens op uw website te plaatsen?
 
 
Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO)
Grotenbergestraat 24-26, 9620 Zottegem

078 15 15 70, ouderen@cawoostvlaanderen.be

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 20/11/2011 - 15:48
Laatst aangepast op: zo, 30/03/2014 - 18:15

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.