-A +A

Orgaandonatie

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Orgaandonatie

Kan men na mijn overlijden organen of weefsels wegnemen? Hoe kan ik orgaandonor worden?

De wet laat het wegnemen of transplanteren van organen na je overlijden toe, behalve als je bij leven uitdrukkelijk hebt laten weten dat je dat niet wenst of als onmiddellijke familie in de eerste graad (kinderen, ouders en/of echtgenoot) zich ertegen verzet.
Dokters kunnen organen of weefsels wegnemen voor een transplantatie bij om het even welke persoon, Belg of buitenlander, die ingeschreven is in de bevolkingsregisters of sinds 6 maanden in het vreemdelingenregister.
Als je niet wilt dat dokters na je overlijden organen of weefsels wegnemen, moet je een formulier invullen dat je bij de gemeente kunt krijgen. Dit geldt ook voor jongeren onder de 18 jaar.
Je kunt ook vooraf de toelating geven dat men je organen of weefsels mag gebruiken. Ook dat doe je met een formulier dat je bij de gemeente kunt krijgen.
Samengevat:
  • als je officieel hebt laten weten dat je geen organen wilt afstaan, moeten de dokters die wens respecteren. Zij mogen geen organen of weefsels wegnemen;
  • als je je officieel als donor hebt opgegeven, respecteren de dokters ook die wens. Zij kunnen organen of weefsels wegnemen;
  • als je niets hebt laten weten, vragen de dokters de mening van je naaste familie. Als je geen familie hebt en als er geen officiële verklaring bestaat, is het wegnemen van organen en weefsels door de wet toegelaten.

 

contacten

Federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
DG Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen
Victor Hortaplein 40, bus 10
1060 Brussel - 1D01D
Tel. 02 524 85 44
beldonor@health.fgov.be
www.beldonor.be
 
meer weten
 
  • "Kan jij een stukje missen ?", Federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, 2005.
    Gratis folder te downloaden op www.beldonor.be

Bron Belgopocket

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 09/12/2009 - 16:57
Laatst aangepast op: zo, 15/03/2015 - 13:51

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.