-A +A

Orde Vlaamse Balies een graaicultuur?

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
De gouden appels van de OVB (Orde Vlaamse Balies)

Heeft de graaischimmel ook de appels van de orde van Vlaamse balies bevlekt?

Feit is dat deze overkoepelende orde gespijsd wordt door het merendeel van de baliebijdrages van de individuele advocaten en dus indirect door de rechtsonderhorigen die op advocaten beroep doen. Deze bijdragen worden automatisch ingehouden op de verplichte baliegelden, zonder enige inspraak van de advocaten, laat staan van de rechtsonderhorigen.

 
Aldus is de Orde van Vlaamse balies mee verantwoordelijk voor de steeds hoger kostende toegang tot de rechter en dus voor de toenemende afstand tussen burger en justitie. Justitie is mede hierdoor eerder een product dan een recht geworden, waarbij steeds minder burgers nog een beroep kunnen doen op een advocaat en het dalend aantal zaken er dan weer voor zorgt dat het individueel aandeel van de baliegelden in elk behandeld dossier stijgt.
Voor een appel en ei doen de bestuurders het zeker niet. Hun maandelijkse vergoeding als bestuurder lopen immers op tot meer dan 4500 euro per maand en per ("gewone") bestuurder

Dit is meer dan het dubbele dan een gemiddelde advocaat uit zijn vennootschap als loon voor zijn arbeid opneemt.

Zij betrekken een overdadig luxueus pand in de Staatsbladstraat te Brussel, een paleis van een dictator van een kleine bananenrepubliek waardig, waarbij met de baliegelden van de advocaten dan nog eens de peperdure lening naast de onderhoudskosten en niet te vergeten de personeelskosten betaald worden.

 
Het gebrek aan efficiëntie en het gebrek aan visie van het OVB kan geïllustreerd worden met ondermeer:
• Het project van het OVB waarbij juridisch advies gepromoot werd via cadeaubons, hetgeen de OVB meer dan 25.000 euro gekost heeft en waarbij er welgeteld 1 bon verkocht werd;
• Het door het OVB ondersteunde DPA (digtaal platform advocaten). Dit is het zoveelste informatica-avontuur, thans een initiatief is van de private sector. DPA wordt door OVB gestuurd, zo niet gesteund . Het werken met DPA brengt voor een advocaat niet alleen vaste kosten met zich mee maar ook kosten per document die aldus worden uitgewisseld. Deze kosten kunnen oplopen tot meerdere honderden euro’s per dossier en per transfert. De OVB stelde zich borg voor het DPA avontuur en belast hierdoor direct of indirect de plaatselijke balies.
 
Aan een bestuurder van DPA werd meer uitleg gevraagd en verzocht te antwoorden of het klopt dat de lokale balies verzocht werden om sommen aan de OVB ter beschikking te stellen (zelfs ten belope van percentages van hun reserves), dat baliegeld hierdoor in 2018 door DPA zouden kunnen verder verhoogd moeten worden en dat minstens 1 balie alle betalingen aan OVB heeft opgeschort of zou opschorten. Ondanks herhaalde belofte tot antwoord op deze vragen, werd hierop niet verder gereageerd hetgeen de perceptie wekt dat deze informatie juist is.
 
En terwijl de justitiepaleizen leeglopen met nog een enkele confrater die vorige week in korte broek kwam pleiten (De Morgen 24/06/2017, verwijzend naar confrater Dimitri Van Tomme), zo werd dezelfde week het peperdure tijdschrift Ad Rem (alweer gefinancierd door baliebijdragen) ongevraagd verspreid, gedrukt op commerciële persen waarin door confraters in dure maatpakken en zijden dassen vanuit dure vergaderzalen, gelobbyd wordt om door de strot van de confraters een verhoging van het aantal uren permanente vorming te duwen, tot maar liefst 20 uren aan een gemiddelde prijs van 90 euro per uur, waar jawel de Orde van Vlaamse balies met een deel van deze gelden gaat lopen, want om erkenning te krijgen van het OVB dient aan hen betaald te worden.
 
De OVB organiseert dan wel zelf peperdure cursussen permanente vorming met duidelijk winstbejag, als zou zij een commerciële onderneming dan wel handelaar zijn, waarbij zij precies de permanente vorming verplicht,.

Doen de mandatarissen op de OVB hun best, laat het ons hopen, maar dat ze hun best doen is niet alleen niet genoeg, het kan nooit verantwoorden dat zij zich 4.500 euro per maand laten betalen. Dit is inderdaad meer, veel meer dan de vergoeding voor de mandaten van de politici in de intercommunales en voor dergelijke praktijken bestaat sinds kort een naam, graaicultuur.

 
Ooit hebben een aantal advocaten blijkbaar beslist dat zij een extra loon verdienen, bovenop hun erelonen als advocaat, betaald door alle andere advocaten, omdat ze van zichzelf menen dat ze dat waard zijn.
 
Dit is wat mensen doen met geld van anderen, geld dat in een gemeenschappelijke pot terecht komt, geld dat van iedereen is en dus van niemand. Dit gebrek aan controle leidt tot het ethische gevaar dat mensen niet meer op hun tellen passen. Niemand zal het missen als je, geheel legaal, wat uit die kolossale zak in je eigen zak laat verdwijnen. Begrijp dat dit milde tot excessieve gegraai niet als corruptie of als fraude kan aanzien want dan kom je weer bij de rotte appels terecht en deze Rupiaanse (want plaat die Di Rupo al 12 jaar draait) discussie is achterhaald en kan nooit tot een oplossing leiden. (zie De Morgen 24 juni 2017 pagina 16 Bart Eeckhout).


Mogen we hoopvol zijn?

In juni 2017 werd een nieuw bestuur binnen het OVB verkozen. Onder de nieuwe bestuursleden vinden we kritische confraters terug. Laat ons de hoop koesteren dat de belangen van de advocatuur naar behoren worden verdedigd in plaats van een praatbarak die zich god acht in het diepste van de advocatuur en zonder overleg met de confraters meent te kunnen verkondigen wat er leeft in de advocatuur.

Want we hebben advocaten met tanden nodig ten aanzien van een Minister die handelt als de nieuwe Napoleon en het recht elke dag een stuk verder van de burger brengt en minstens de perceptie opwekt de advocaten te willen wegpesten en de burger zijn raadsman te moeten ontnemen.

 

Nuttige tips: 

ORDE VAN VLAAMSE BALIES

Staatsbladsstraat 8
1000 Brussel
www.advocaat.be
Telefoon: 02 227 54 70
Fax: 02 227 54 79
info@advocaat.be
https://www.facebook.com/ordevanvlaamsebalies

 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: ma, 26/06/2017 - 16:45
Laatst aangepast op: di, 25/07/2017 - 19:16

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.