-A +A

Onderwijsniveau

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Het Vlaamse kwalificatieraamwerk is opgebouwd uit acht niveaus. Een onderwijsniveau wordt beschreven aan de hand van vijf elementen:

1. kennis,
2. vaardigheden,
3. context,
4. autonomie en
5. verantwoordelijkheid.

De Vlaamse kwalificatiestructuur maakt verder een onderverdeling tussen beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties.

• De beroepskwalificatie geeft een overzicht van de competenties waarmee iemand een beroep kan uitoefenen. Een beroepskwalificatie kan men behalen via onderwijs, opleiding of door praktijkervaring te laten erkennen.

• De onderwijskwalificatie is een geheel aan competenties die noodzakelijk zijn om maatschappelijk te functioneren en te participeren, waarmee iemand verdere studies in het secundair of hoger onderwijs kan aanvatten of beroepsactiviteiten kan uitoefenen. Onderwijskwalificaties bestaan, afhankelijk van het onderwijsniveau en de onderwijsvorm, uit één of meerdere beroepskwalificaties, eindtermen en specifieke eindtermen.

Beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties zijn mogelijk op elk van de acht niveaus van het kwalificatieraamwerk. Onderwijskwalificaties die zich situeren op de niveaus één tot en met vijf bestaan uit eindtermen, specifieke eindtermen of erkende beroepskwalificaties.

De onderwijskwalificaties geordend volgens de niveaus van het kwalificatieraamwerk

Niveau 1: de eindtermen lager onderwijs

Niveau 2

de eindtermen basiseducatie
de eindtermen tweede graad bso en één of meer erkende beroepskwalificaties
Niveau 3:

de eindtermen voor het tweede leerjaar derde graad bso en één of meer erkende beroepskwalificaties
Niveau 4

de eindtermen derde graad aso, en de specifieke eindtermen voor de derde graad aso die verbonden zijn aan één of meer wetenschapsdomeinen
de eindtermen derde graad tso, en de specifieke eindtermen voor de derde graad tso die verbonden zijn aan één of meer wetenschapsdomeinen
de eindtermen derde graad kso, en de specifieke eindtermen voor de derde graad kso die verbonden zijn aan één of meer wetenschapsdomeinen
de eindtermen derde graad tso of kso en één of meer erkende beroepskwalificaties;
de eindtermen derde leerjaar derde graad bso en één of meer erkende beroepskwaliicaties
de eindtermen voor de aanvullende algemene vorming voor het volwassenenonderwijs en één of meer erkende beroepskwalificaties
één of meer erkende beroepskwalificaties van niveau vier
Niveau 5: gegradueerde (HBO5)

Niveau 6: bachelor

Niveau 7: master

Niveau 8: doctor

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: do, 13/07/2017 - 17:36
Laatst aangepast op: do, 13/07/2017 - 17:37

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.