-A +A

Nomen nescio

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

In teksten heeft men soms nood aan de vermelding van een naam, zonder dat met de naam kent, zonder dat men de naan wil vermelden of waarbij de aanduiding kan slaan op elke in te vullen persoon. We kennen natuurlijk het gebruik van de vermeldingen X, Y, BVBA X, BVBA Y, of de fictieve namen Suus Labros, of Pia Van Pimperzele. Mooier en professionler is echter de vermelding NN.

Nomen nescio (NN of N.N.) is een Latijnse uitdrukking die betekent 'ik weet de naam niet' of informeel 'naam onbekend'. 

Deze uitdrukking wordt in het Nederlands ook wel als zodanig gebruikt. Een variant is Nomen nominandum: 'de naam moet nog genoemd worden'. Een andere variant in het Nederlands is "N." Hierbij staat N ofwel voor "in te vullen naam" of als afkorting van NN.

Het slaat slordig om voor een nog in te vullen naam "x" te gebruiken. "x" wordt gebruikt voor een getal, een voorwaarde, een feit, een onbekende zaak.

Soms worden er ook onbekende plaatsnamen mee aangeduid.

Toepassingen:

 

• Op formulieren waarin de naam nog dient ingevuld.

• Op officiële documenten waarbij een bepaalde naam nog dient ingevuld bv. omdat de persoon nog niet benoemd of aangesteld is.

• Op uitnodigingen waarbij één van dprekers nbog onbekend is.

• Op cursuslijsten en lesoverzichten van hogescholen en univesiteiten waarbij wel het vak reeds is aangeduid maar de professor nog dient aangesteld.

• Op lijsten voor collectes. De collectant gaat langs de deuren met een lijst om geld in te zamelen voor een goed doel. Mensen die iets geven, schrijven hun naam en het bedrag op een lijst. Met die lijst wordt het bedrag dat de collectant afdraagt gecontroleerd. Gevers die anoniem willen blijven, schrijven N.N. in plaats van hun naam.

• In processen-verbaal van getapte telefoongesprekken en dergelijke komt de uitdrukking ook vaak voor om aan te geven dat de beller niet aan zijn stem kon worden herkend (bv.: "NN Man belt in naar ...). 

• Bij bronvermeldingen en bij citaten uit teksten waarvan de auteur onbekend is, kan dit worden aangeduid door N.N., meestal wordt dan echter Anon. = anoniem gebruikt.

• Bij schaakspelen waarbij een grootmeester het opneemt tegen een groot aantal schakers en waarbij de schaakmeester beschermd wordt tegen de naam van één van zijn overwinnaars.

• Bij arrestanten die (conform hun recht om te zwijgen) wensen anoniem te blijven. Idem voor anonieme bronnen en anonieme getuigen.Veel voorkomend bij arrestaties van demonstranten of activisten die om politieke redenen anonimiteit verkiezen, bijvoorbeeld omdat zij hun arrestatie als een politieke in plaats van juridische maatregel diskwalificeren, of omdat zij het onwenselijk achten bij te dragen aan het juridisch in kaart brengen van democratisch tegengeluid. Ook komt het voor in met name anarchistische kringen dat de staat als geheel niet erkend wordt. Genoemde arrestanten krijgen voor hun anonieme dossier een zgh. NN-nummer, vaak gekoppeld aan het afnemen van foto's en vingerafdrukken
 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 04/03/2012 - 15:17
Laatst aangepast op: di, 10/07/2012 - 21:41

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.