-A +A

Nederlands in Zuid-Amerika

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Het Nederlands is de officiële taal van Suriname sinds de onafhankelijkheid in 1975 en heeft steeds meer aan populariteit gewonnen. Het Nederlands is nu van meer dan 60 % van de bevolking de moedertaal.

Suriname is lid van UZAN. UZAN is de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties bestaande uit Suriname, Brazilië, Paraguay, Uruguay, Argentininië, Chili, Bloivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuele en Guyana. Nederlands is een officiële taal in de UZAN.

Het Nederlands is verder de officiële taal van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De meeste Caribische Nederlanders spreken Nederlands, al is dit dikwijls niet hun moedertaal. Op de Benedenwindse ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) is de moedertaal vaak Papiaments, en op de Bovenwindse SSS-eilanden (Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius) Engels. Het basisonderwijs wordt veelal niet meer in het Nederlands maar in het Papiaments of Engels gegeven; het middelbaar onderwijs is wel Nederlandstalig. Na Nederlands, Engels en Papiaments gaat de lokale bevolking ook vloeiend over op het Spaans.

Commentaar: 

Nederlands in Indonesië

Het Nederlands is eeuwenlang de taal van de machthebbers geweest in de Indische Archipel, toen die, of delen ervan, door de Nederlanders waren gekoloniseerd. Het is sinds de overdracht van West Papoea/Nieuw-Guinea aan Indonesië in 1963 geen officiële taal meer.

Dit betekent echter niet dat het Nederlands niet meer wordt gebruikt. Het Nederlands is een bronnentaal in Indonesië; en sommige documenten in deze taal hebben hun officiële status als overheidsdocument behouden. Ook als handelstaal heeft het een functie, al is in dat opzicht het Engels veel belangrijker.

Volledige beheersing van de taal komt thans eigenlijk alleen voor bij oudere mensen (vooral op Java en op Bali en in Papoea vanwege de Nederlandse aanwezigheid tot 1963 aldaar), die de taal nog op school geleerd hebben, en haar nog wel onderling, tijdens reünies of met toeristen spreken.

Nederlands in Zuid Afrika

Het Zuid Afrikaans is geen Nederlands maar wel een aan het Nederlands verwante taal ontstaan uit de zeventiedne-eeuwse Nederlandse Vlaamse, Hollandse en Zeeuwse kustdialecten, gesproken door kolonisten en een creoolse vorm van het Hollands

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 07/06/2017 - 15:54
Laatst aangepast op: wo, 07/06/2017 - 15:54

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.