-A +A

Narcisme

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

De narcist is geobsedeerd door de eigen persoonlijkheid met het accent op de persoonlijkheid (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen en een ziekelijke aandacht voor de iegden genitaliën

De term narcisme werd voor het eerst gebruikt door Sigmund Freud. Hij noemde het verschijnsel naar de figuur Narcissus uit de Griekse mythologie. Narcissus wees volgens het verhaal alle romantische avances af en werd als straf verliefd op zijn eigen spiegelbeeld, in de vijver zijn spiefelbeeld zag er naar toe sprong en verdronk.
narcisme - Google zoeken:

Freud verwarde narcisme met vrouwelijke ijdelheid en obevredigbare verlangens naar onbestaande droomprinsen op het witte paard, vrouwen met gebrek aan empathie  die hun energie te veel aan zichzelf en te weinig aan anderen besteden. Verliefd zijn op jezelf, te veel eigenliefde, anderen gebruiken om jou aan je trekken te laten komen, niet een ander beminnen maar vooral zelf bemind willen worden, daar ging het volgens Freud over. Deze nadruk op eigenliefde is altijd blijven bestaan maar in de loop der jaren zijn er heel veel kenmerken bijgekomen en is het accent naar mannen verschoven gerelateerd met sociopathie en psychopathy.

In de psychoanalyse wordt narcisme beschouwd als een normale fase in de ontwikkeling van kinderen. Het wordt secundair narcisme genoemd wanneer het optreedt na de puberteit.

Narcisme heeft iets van eigen verheerlijking tot een god, tot het god-geneesheersynsdroom, zoals ook terug te vinden met psychotische psychiaters, leerkrachten en advocaten.

Een narcist is vaak een massochist, zonder enige eigenwaarde. Een persoon wiens zelfbeeld werd vernietigd, hetgeen hij compenseert door een beeld van eigenwqaarde uit te stralen.

Die eigenwaarde is controverieel gemaximaliseerd wanneer de narcist die eigenwaarde kan schenken aan de sadist die hem te volle controleert en hij zich bewust kan worden van zijn eigen onwaarde. Vindt hij deze niet, dan wordt de figuur van sadist in zijn eigen persoonlijkheid verweven 

Op het eerste gezicht heeft een narcist een zeer sterk gevoel van eigenwaarde en straalt zelfvertrouwen uit. Vreemd genoeg is echter het tegendeel het geval, hebben zij een gecompenseerd minderwaardigheidscomplex, waarbij de compensatie met geweld te paard gaat . Narcisten hebben, meestal onderbewust, juist weinig gevoel van zelfwaarde en compenseren dit door zich als beter of belangrijker dan anderen te beschouwen. Dit wordt wel de narcistische paradox genoemd.

Een narcist vindt meningen van anderen irrelevent. De narcist heeft geen empatisch vermogen en gaat van zijn eigen waardeoordeel als waarheid wanneer hij anderen dienen te beoordelen.

Narcisten voelen zich veilig juist in situaties waar ze anderen moeten beoordelen of menen te noeten beoordelen. Hierbij gaan ze verder dan de beoordelingsbevoegdheid die ze hebben, hetgeen we terugvinden bij narcistische dokters, psychiatters, dokters, vertoorde vaderfiguren. Het zijn etikettenklevers,  die relaties en vooral gelijkenissen gaan zien tussen deze  of ene persoon en een andere persoon en diens partnerdie als personificatie van onmacht, onnozelheid, onbekwaamheid, pedantie, onvolwassenheid.

De kernsymptomen van narcisme zijn;

• een instabiele ondergond en twijfelen aan zichzelf ,

• zichzelf opblazen tot grenzeloze proporties, waarbij de narcist in de regel overdresssed is
• gepbrek aan empatisch vermogen en gebrek aan wederkerigheid
• ‘afstoten’ van hetgeen autoritair onder hem staat of onder zijn autoritaire structuur of overtuiging.

Deze vier symptomen vormen een vicieuze cirkel (de narcistische cirkel).

Een instabiele basis wordt gekenmerkt door wantrouwen en het niet kunnen aangaan van duurzame intieme relaties. Dit wordt veroorzaakt door een biologische kwetsbaarheid (waarbij een gebrek aan serotonine en/of te veel cortisol een rol spelen) en een jeugd waarin ouders of verzorgers zich niet goed afstemmen op de emotionele behoefte van hun kind.
Het opblazen is een zelfbeschermende poging om het basale wantrouwen niet te voelen. Het bevat kenmerken als dominantie, eigenliefde en gevoelloosheid.

Gebrek aan wederkerigheid is het gevolg van een opgeblazen houding. Daarbij passen symptomen zoals grenzen overschrijden, geen rekening met anderen houden en arrogantie.

Bij afstoten passen symptomen zoals een lage frustratietolerantie, de fout bij de ander leggen, minachting en woede.
Een narcist probeert zijn instabiele psychische basis niet te voelen door zich op te blazen. Hierdoor neemt hij veel meer ruimte in dan mensen normaal gesproken nodig hebben.

Een narcist heeft hier echter geen last van, omdat hij op een eenrichtingsweg leeft. Andere mensen moeten hem dienen of voor hem applaudisseren. Zo niet, dan verstoot hij ze.

Typen narcisme[

In de literatuur is vaak sprake van verschillende typen narcisme: primair en secundair, introvert en extravert, kwetsbaar en grandioos, dikke en dunne huid, verborgen en openlijk, verlegen – arrogant - wreed, en psychopathisch – exhibitionistisch - masochistisch narcisme.

Uit wetenschappelijk onderzoek naar narcistische symptomen blijkt dat er bewijs is voor een kwetsbaar of naar binnen gekeerd type dat ervan uitgaat dat hij er in het leven alleen voor staat (depressief narcisme), en een grandioos of naar buiten gericht type dat ervan uitgaat dat andere mensen er zijn om te gebruiken (angstig narcisme). Een depressieve narcist is solistisch, vermijdt contacten en ruimt anderen uit de weg wanneer hij vindt dat ze hem voor de voeten lopen. Een angstige narcist spant anderen voor zijn karretje, doet paniekerig wanneer ze dat niet willen en dumpt ze zodra ze er wat hem betreft niet meer hard genoeg aan trekken. Angstig en depressief narcisme kan ook gecombineerd voorkomen.

Stoornis
Eigenlijk heeft ieder mens wel eens een licht narcistische inslag, maar als iemands gedrag hier te sterk door bepaald wordt, kunnen er problemen met de omgeving ontstaan. Dan kan er sprake zijn van een psychische aandoening, bijvoorbeeld een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Behandelen van narcisme
Narcisme is niet te genezen, maar wanneer een narcist iets aan zijn gedrag wil veranderen, dan kan dit wel. Vooral cognitief gedragstherapeutische technieken zijn dan geschikt. Voorbeelden zijn: schematherapie, oefeningen om de instabiele basis te hanteren, minder opgeblazen en meer wederkerig te reageren, en om anderen minder af te stoten.

Bronnen, noten en/of referenties
Appelo, Martin. Een spiegel voor narcisten., 2013, Amsterdam Uitgeverij Boom, ISBN 9789461055507
Behary, Wendy. "Waarom gaat het altijd over jou?": Omgaan met narcisme en egocentrisme bij anderen., 2009, Amsterdam Hogrefe, ISBN 9789079729098, vertaling van: Disarming the narcissist: surviving and thriving with the self-absorbed, 2008, New Harbinger Publications, ISBN 9781458745392
Ogrodniczuk, J.S., Piper, W.E., Joyce, A.S., Steinberg, P.I. & Duggal, S. (2009). Interpersonal problems associated with narcissism among psychiatric outpatients. In: Journal of Psychiatric Research, 43 (9), 837-842
Roberts, B.W., G. Edmonds & E. Grijalva, (2010). It Is Developmental Me, Not Generation Me: Developmental Changes Are More Important Than Generational Changes in Narcissism-Commentary on Trzesniewski & Donnellan. In: Perspectives on Psychological Science, 5, 1, 97-102
Twenge, J.M.. Generation me: why today’s Young Americans are more confident, assertive, entitled – and more miserable than ever before., 2006, New York Free Press, ISBN 978-0743276986
Omhoog ↑ The Columbia Encyclopedia, 6th ed., "Narcissism".
Omhoog ↑ http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/03/the-internet-narcissis...
Omhoog ↑ http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2012/05/is-facebook-making-u...

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 07/02/2016 - 19:18
Laatst aangepast op: zo, 07/02/2016 - 19:24

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.