-A +A

Mundus vult decipi, ergo decipiatur

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

De wereld (lees de mensen) wil (willen) bedrogen worden, laat we daarom bedriegen.

De mens heeft de neiging bedrogen te willen worden. Hij kan niet omgaan met onbeantwoorde vragen en heeft daarom de goeden geschapen. Omdat hij niet wist hoe hij met die door hem geschapen goden diende om te gaan en hoe deze goden zich onder mekaar verhouden heeft hij godsdienst, oorlogen tussen de goden, gevallen engelen en martelaren uitgevonden.

Omdat de mens niet kon omgaan heeft hij eeuwig leven uitgevonden en als pleister op de wonde kwakzalverij.

Wanneer de mens het geloof in zijn goden en pristers verliest, zoekt hij goeroe's, holisten, detoxtisten.

Wanneer de geneeskunde het antwoord niet kent op gezondheidsproblemen doet de mens dan maar beroep op alternativo's die in tegenstelling tot de eeuwenoude wetenschappelijke ondersteunde geneeskunde zich steunen op vage beweringen, abacadabra, naalden, energiemetigen, chakra's, sterrenwichelarij.

Wanneer mensen niet meer geloven in de kracht van het geweld om geschillen op te lossen, zoeken ze het antwoord in het recht en wanneer ze het geloof in recht verliezen, zoeken ze hun heil in macht, geld of angst.

Wanneer de kracht van het recht inboet voor het buikgevoel van de rechter die niet vreemd is aan de maatschappij en zich volgens het volk zou moeten laten meestromen met de stem van het volk en het gevoel van het volk, dat staan er geen advocaten meer recht maar volksmenners, die met cynische glimlach hun versies veranderen en het publieke proces gebruiken als theater voor hun plotwendingen die dan nog liefst rechtstreeks voor de camera moeten plaatsvinden, de ene keer met slecht gespeelde verontwaardigde kwaadheid, de andere keer als het schulbewuste lamsvel dat zich vrijwillig naar de slachtbank begeeft met het hoofd op 21 graden alsof dit een grotere clementie verdient, terwijl de nog onbedekte achterste wolvenpoten natrappen naar meelopende wolven in haar roedel die de schuld liefst zonder haar moeten dragen.

 

"The world loves to be deceived."(Thomas Benfield Harbottle, Dictionary of Quotations (Classical), The Macmillan Co., 1906)
Au[gu]stin[e], lib. 4. de civitat. Dei, cap. 27.: "censures Si mundus vult decipi, decipiatur"
"Mundus vult decipi, decipiatur ergo.

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: za, 12/08/2017 - 13:46
Laatst aangepast op: za, 12/08/2017 - 13:46

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.