-A +A

Meerwaardige Logica

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Meerwaardige logica (Multi-Valued Logic of MVL) omvat alle logische systemen waarbij premissen niet alleen maar "waar" of "onwaar" kunnen zijn, maar ook een andere waarheidswaarden kunnen hebben. De term is gerelateerd aan, maar te onderscheiden van, de modale logica.

Voorbeelden:

De driewaardige logica van de Poolse logicus Jan Łukasiewicz.

Latere voorbeelden van zulke systemen zijn Gödels interpretatie van de intuïtionistische logica, de vierwaardige logica en de moderne fuzzy logic. Een belangrijke aanleiding om een meerwaardige logica te ontwikkelen is het gegeven dat de natuurlijke taal het mogelijk maakt vele uitspraken te doen waarvan niet eenvoudig gezegd kan worden of ze waar of niet waar zijn, zoals: "De Keizer van België heeft een snor".

De Chinese logica kent drie waarden, en is daarmee een van de meerwaardige logica's. De derde waarde zou vertaald kunnen worden met "niet-waar en niet-onwaar". Deze waarde impliceert bijvoorbeeld dat uit de constatering "de deur is niet dicht" niet de conclusie getrokken kan worden dat de deur open is. Met andere woorden: modus tollens is niet mogelijk binnen deze logica.

bron wikipedia

Nuttige tips: 

Een premisse is een aanname dat iets waar is. Premissen zijn de basisaannamen van een syllogisme, zoals een redenering in de logica wordt genoemd. Een syllogisme is doorgaans opgebouwd uit een majorpremisse, een minorpremisse en een conclusie

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 21/08/2016 - 16:26
Laatst aangepast op: zo, 21/08/2016 - 16:26

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.