-A +A

Lex Salica

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
De Salische wet is de oudste middeleeuwse wettekst in Europa na de Romeinse overheersing.. Zij dateert van de 6° eeuw uit de tijd van Clovis, Koning van Merovingen en behorende tot de stam van de Salische vorsten.

Oorsprong van de Salische Franken.

Stammen oorspronkelijk gevestigd rond de Ijsel, die zich via Brabant naar Gallië verplaatsen.

Opgetekend om de orde binnen en tussen de stammen te verzekeren werd de Salische wet met de éénmaking van het Frankisch rijk onder Karel de Grote ingevoerd in een zeer groot deel van West Europa.

De Salische wet behandelt voornamelijk:

• erfeniskwesties,
• diefstal, moord
• geweldplegingen.

Straffen waren in de regel geldstraffen, behoudens de doodstraf voor moord zonder aanleiding, verkrachting of het huwelijk met de vrouw van zijn vader. Andere straffen: verbanning of het tot slaaf maken.

De Salische wet was een wet in de echte zin die uniform gold in het rijk en dus boven het gewoonterecht stond dat per stam verschillend was. Bourgonërs en Visigoten lieten eerder deze gewoonten optekenen, doch deze vroegere verzamelingen van gewoonteregels kan niet doorgaan als een eerste post-Romeinse wet

 

 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: di, 11/09/2012 - 15:37
Laatst aangepast op: di, 11/09/2012 - 15:37

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.