-A +A

The law Leonard Cohen

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Over de tranen van schuld na de veroordelening en het afscheid aan de geliefde.
Er is een wet, er is een wapen en er is een hand

Leonard Cohen (Montréal, 21 september 1934) is een Canadese dichter, folksinger-songwriter en schrijver. Hij is vooral bekend door hits als Suzanne, Hallelujah en So long, Marianne.
 

Cohen werd geboren in een Joods middenklassengezin in Montréal. Als tiener leerde hij gitaar spelen en formeerde een country/folkgroep genaamd the Buckskin Boys. Hij studeerde letteren aan de McGill-universiteit met als doel dichter te worden en debuteerde in 1956 met Let Us Compare Mythologies. Reeds in 1961 was hij in Canadese poëziekringen een bekende naam.

Hij woonde een tijdje op het Griekse eiland Hydra, waar hij tevens Marianne Jensen ontmoette (voor wie So Long, Marianne en vele andere van zijn liedjes geschreven waren), en schreef de poëziebundel 'Flowers to Hitler' (1964) en zijn twee enige romans 'The Favourite Game' (1963) en 'Beautiful Losers' (1966). Zijn laatste poëziebundel tot nu toe, 'Book of Longing' verscheen in 2006.

In 1967 verhuisde Cohen naar de Verenigde Staten, waar hij een reputatie als singer-songwriter vestigde met nummers als Suzanne, (ook in het Nederlands vertaald door Rob Chrispijn en vertolkt door Herman van Veen). Andere bekende werken van Cohen zijn Everybody Knows, The Tower of Song en First We Take Manhattan. Op 12 juli 2008 gaf Cohen voor het eerst in 15 jaar een concert in Nederland in het Amsterdamse Westerpark. Cohen is in 2008 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Op initiatief van Omrop Fryslân zijn de bekendste nummers van Cohen vertaald in het Fries. Het project, waar vele bekende Friese artiesten aan mee deden, heette 'Cohen yn it Frysk' en is op een speciale cd uitgebracht.

Onlangs kondigde Cohen zijn 'Old Ideas Europa Tournee' aan. Hij zal 12, 14, 15, 17 en 18 augustus te zien zijn op het Sint-Pietersplein te Gent. De concerten van 12 en 14 augustus waren zo snel verkocht (een twintigtal minuten) dat reeds diezelfde avond nog de twee extra concerten van 15 en 17 augustus aangekondigd werden. Toen ook die uitverkocht waren werd bekend dat hij een 5e een laatste concert zou geven de 18e. Hij zal zijn nieuwe album Old Ideas voorstellen en een aantal klassiekers van vorige albums spelen.

Bron Wikipedia
 

Gerelateerd
Nog dit: 

 

0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: di, 21/08/2012 - 13:36
Laatst aangepast op: di, 21/08/2012 - 13:51

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.