-A +A

Klassieke logica

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Logica wordt klassiek od Aristotelisch genoemd, wanneer ze tweewaardig is en in die logica de wet van de uitgesloten derde geldt.

De klassieke logica is dus tweewaardig en erkent enkel waar en onwaar.

De propositie- en predicatenlogica worden tot de klassieke logica gerekend. Klassieke logica is de meest gebruikte vorm van logica, maar er dient benadrukt dat zij niet universeel toepasbaar is.
.
Voorbeelden van logica's die niet klassiek zijn, zijn de intuïtionistische logica, de meerwaardige logica en de paraconsistente logica. Soms worden ook modale logica's tot de niet-klassieke logica's gerekend omdat ze niet waarheidsfunctioneel zijn; ze hebben namelijk ook operatoren die de mate van zekerheid, gevoelswaarden of andere modaliteiten aangeven.

bron Wikipedia

Nuttige tips: 

Een premisse is een aanname dat iets waar is. Premissen zijn de basisaannamen van een syllogisme, zoals een redenering in de logica wordt genoemd. Een syllogisme is doorgaans opgebouwd uit een majorpremisse, een minorpremisse en een conclusie

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 21/08/2016 - 16:48
Laatst aangepast op: zo, 21/08/2016 - 16:48

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.