-A +A

ius soli

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Latijn: "het recht van de grond".

Volgens het ius soli wordt de nationaliteit van een persoon bepaald door de plaats waar hij of zij is geboren.

Dit principe wordt niet in België toegepast maar wel in Noord en Zuid Amerika. Voor de toepasselijkheid van het ius soli in de wereld, klik hier.

Het omgekeerde principe toegepast in België is het ius sanguinis.

Het ius soli is anderzijds ook een wijze waardoor personen, los van het verwerven van nationaliteit burgerrechten bekomen in het land waarin ze verblijven en verleent ook in bepaalde gevallen politieke rechten aan vreemdelingen .

Er is in de EG vandaag een trend in de richting van de ruimere beschikbaarheid van ius soli burgerschap, in conditionele vormen,
afhankelijk van beperkte vormen van voorafgaande ouderlijke woning en andere voorwaarden ondermeer op basis van integratie.

Het ius soli burgerschap wordt toegekend op basis van geboorte in een gebied; samen met ius sanguinis burgerschap, gebaseerd op
bloedverwantschap, en vormt aldus vormt één van de twee belangrijkste manieren waarop mensen burgerschap bekomen en aldus lid worden van de politieke, economische en sociale gemeenschap van de plaats waar ze verblijven. Het ius soli bevordert de integratie en de democratische legitimiteit, en vermindert de bezorgdheid over de interne uitsluiting en onzekerheid van de woonplaats.

Franse term: 
droit du sol
Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: do, 25/06/2015 - 08:21
Laatst aangepast op: do, 25/06/2015 - 08:22

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.