-A +A

Huwelijk en faillissement

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Echtgenoten gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen:

Het faillissement van de ene echtgenoot verandert niets aan het bestuur en het genot van de goederen van de andere echtgenoot. Het eigen vermogen van de andere echtgenoot wordt dus niet verkort of beperkt door het faillissement.

Echtgenoten gehuwd onder een gemeenschapsstelsel:

Ingevolge artikel 16 van de faillissementswet verliest elke gefailleerde vanaf de dag van het faillissementsvonnis van rechtswege het beheer over al zijn goederen. Een en ander betreft niet alleen zijn eigen goederen maar ook de gemeenschappelijke goederen die eveneens onder het beheer van de curator komen. Dit neemt niet weg dat het faillissementsvonnis elke lopende tenuitvoerleggging opschort. Een echtgenote die gehuwd is onder een gemeenschapsstelsel, wordt wat zijn eigen vermogen betreft evenwel niet door het faillissement belemmerd. Dit eigen vermogen blijft onaangetast. Ook beroep schulden kunnen niet worden verhaald op het eigen vermogen van de andere echtgenoot.
Of goederen een gemeenschappelijk over een eigen karakter hebben, wordt bepaald door de regels van artikel 1399 lid 2 van het burgerlijk wetboek.
 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: vr, 21/05/2010 - 18:00
Laatst aangepast op: vr, 21/05/2010 - 18:00

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.