-A +A

herstelvordering heeft een civielrechtelijk karakter

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

De in art. 149, § 1, eerste lid, Stedenbouwdecreet 1999 bedoelde herstelmaatregelen hebben een civielrechtelijk karakter. Als bijzondere vorm van vergoeding of teruggave strekken zij ertoe een einde te maken aan de met de wet strijdige toestand die uit het misdrijf is ontstaan en waardoor het algemeen belang wordt geschaad.

Dit geldt evenzeer wanneer de herstelvordering door het openbaar ministerie wordt benaarstigd. Wegens haar civielrechtelijk karakter mag, na de uitspraak over de straf, over die vordering afzonderlijk worden beslist. Die beslissing is geenszins bepalend voor de beslissing over de straf, die noodzakelijk eraan voorafgaat en aldus voor onmiddellijk cassatieberoep vatbaar is, zonder dat een voorafgaande uitspraak over de herstelvordering is vereist.

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 17/02/2010 - 00:59
Laatst aangepast op: wo, 17/02/2010 - 00:59

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.