-A +A

Hanbalieten

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Het hanbalisme is binnen de soennitische islam een van de vier scholen (madhhabs) ten aanzien van de godsdienstige wet, de fiqh.

Opgericht door Ahmad Ibn Hanbal wordt het beschouwd als de school die het meest conservatief is. De Koran wordt boven de soenna geplaatst. Op grond van overleveringen van Mohammed mag geen naskhworden toegepast. Logica en analogie worden afgewezen, maar door het principe van toelaatbaarheid (ibaha) is de school in sommige gevallen flexibeler dan de andere rechtsscholen.

Ibn Taymiyya die leefde rond 1300 in Damascus was een van de belangrijkste hanbalitische juristen.

De hanbalitische rechtsschool is de kleinste van de vier madhhabs. De andere drie andere scholen zijn shafisme, malikisme en hanafisme. Ondanks de kleine aanhang hebben de ideeën en opvattingen nog steeds grote invloed op religieus-politieke groeperingen. De wahabieten behoren tot de hanbalieten.

Het hanbalisme is voornamelijk te vinden onder soennitische moslims in Saoedi-Arabië, Qatar en Oman. In Saoedi-Arabië is het de officiële madhhab.

Het naast elkaar bestaan van vier verschillende scholen met betrekking tot de interpretatie van godsdienstige wetten binnen de soennitische islam moet niet als een schisma worden gezien. Er bestaat tussen de verschillende madhhabs weinig tot geen vijandigheid. Er is een kruisbestuiving van ideeën en debat dat er toe dient de leerstellingen van iedere school te verfijnen. Het is niet ongewoon of verboden, dat een individu een bepaalde school volgt, maar voor een bepaalde kwestie het standpunt van een andere school inneemt.

bron wikipedia

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: ma, 13/01/2014 - 01:09
Laatst aangepast op: ma, 13/01/2014 - 01:09

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.