-A +A

François Laurent

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

François Laurent (8 juli 1810 - 11 februari 1887) was een Luxemburgs historicus en jurist.

François Laurent was de zoon van een pruikenmaker in Luxemburg. Hij studeerde in Leuven en in Luik waar hij promoveerde in de rechten. Hij was van 1832 tot 1834 advocaat in Luxemburg. In 1834 wordt hij hoofd van de afdeling voor wetgeving in het departement van Justitie te Brussel. In 1836 werd hij hoogleraar in de rechten te Gent. Zijn hoofdwerk schreef hij in de grootste tijd van de liberale kabinetten: de achttien delen van zijn Études sur l'histoire de l'humanité verschenen van 1850 tot 1870. Zij werden onmiddellijk gevolgd door de 32 delen van zijn Principes de droit civil (1869-1879).

Laurent had tevens een gedurfd ontwerp gemaakt voor een nieuw burgerlijk wetboek. Laurent geldt als het boegbeeld van de 19de-eeuwse Franstalige bourgeoisie. Hij bestreed het opkomende socialisme en was een hevig antiklerikaal. Volgens hem moest de verlichte en liberale staat de Kerk vernederen en bedwingen. De toekomst van de religie was in zijn ogen een vrijzinnig, ondogmatisch christendom van protestantse kleur. Als groot aanhanger van het vooruitgangsoptimisme geloofde hij in de maakbaarheid van de mens. Het is tegen deze achtergrond dat zijn inspanningen voor de volksopvoeding geplaatst moeten worden. Zo verdedigde hij tijdens zijn periode als Gents gemeenteraadslid (1864-1872) het stadsonderwijs. Daarnaast publiceerde hij heel wat teksten waarin hij pleitte voor maatregelen als de invoering van een verlengde leerplicht en een aansluitend verbod op kinder- en jongerenarbeid. Deze maatregelen zouden echter pas aan het begin van de twintigste eeuw werkelijkheid worden.

Op 11 februari 1887 stierf François Laurent. Hij werd bijgezet in de grafkelder bij zijn vriend Gustave Callier.

In Gent staat een standbeeld van Laurent op het François Laurentplein dat ontworpen werd door Jules Van Biesbroeck. Het standbeeld toont Laurent, rechts geflankeerd door de filosofie en het onderwijs, links door de mensenrechten en de rechtsgeleerdheid. Op de rugzijde van het beeld staan de titels van de voornaamste publicaties van Laurent.

Laurent liep ver vooruit op zijn tijd en al zeker in het famlilierecht.

Laurent was wellicht de grooste Belgische jurist van de 19° eeuw, zoals De Page dit was in de 20° eeuw. Zijn antiklerikalisme resulteerde soms wel in een uistchuiver, zoals zijn uiteenzetting over de lastgeving, waarin hij argumeneert dat een jezuit geen lasthebber kan zijn, omdat hij een instrument is, een "kadaver" (zo heet hij het) van de paus aan wie hij absolute gehoorzaamheid verschuldigd is.
 

• Heirbaut D. Weg met De Page? Leve Laurent? Een pleidooi voor een andere kijk op de recente geschiedenis van het privaat recht, TPR 2017/1, 267.

Principes de droit civil, Volume 1 Door François Laurent

Études sur l'histoire de l'humanité: Rome Door François Laurent

Études sur l'histoire de l'humanité: La Grèce, Volume 2 Door François Laurent

Histoire du droit des gens et des relations internationales: L'Orient Door François Laurent

Études sur l'histoire de l'humanité: La féodalité et l'église, Volume 7 Door François Laurent

Études sur l'histoire de l'humanité: La réaction religieuse Volume 16 Door François Laurent

Le moyen age et la réforme Door François Laurent

Histoire Du Droit Des Gens Et Des Relations Internationales volume 14

Francois Laurentplein met foto's van zijn standbeeld

link naar het liberaal archief over François Laurent

François Laurent grootste prof van de universiteit Gent

Gerelateerd
5
Uw beoordeling Geen Average: 5 (1 vote)
Aangemaakt op: do, 15/07/2010 - 22:39
Laatst aangepast op: vr, 01/12/2017 - 15:00

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.