-A +A

Formalisme in de procedure

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

De rechtbanken dienen, door de procedureregels toe te passen, zowel een overdreven formalisme dat afbreuk zou doen aan het eerlijke karakter van de procedure, als een buitensporige soepelheid die zou leiden tot het afschaffen van de bij de wet vastgestelde procedurele vereisten, te vermijden” (EHRM 26 juli 2007, Walchli t/ Frankrijk, § 29; EHRM 25 mei 2004, Kadlec en anderen t/ Tsjechische Republiek, § 26).

Het recht op toegang tot een rechter wordt immers aangetast wanneer de reglementering ervan niet langer de doelstellingen van de rechtszekerheid en de behoorlijke rechtsbedeling dient en een soort van hinderpaal vormt die de rechtzoekende verhindert zijn geschil ten gronde door het bevoegde rechtscollege beslecht te zien” (EHRM 24 mei 2011, Sabri Gunes t/ Turkije, § 58; EHRM 13 januari 2011, Evaggelou t/ Griekenland, § 19).

Nuttige tips: 

"Wie opkomt voor de rechtsstaat, verdedigt de grondrechten van het individu tegen de macht van de staat en dus ook tegen de fouten die door een overheid begaan worden. In die zin keren die advocaten zich terecht tegen voorstellen om de gevolgen van de zwaarste procedurefouten in te perken en ze opzij te schuiven omdat ze op een sluipende manier onze grondrechten zullen ondermijnen en kunnen leiden tot willekeur". (Dirk Verhostadt in de Morgen van 18 september 2014)

"Wetten en procedures zijn er om ons te beschermen tegen de willekeur. Vandaag proberen veel advocaten het recht te pakken op procedurefouten, wat bij de bevolking soms hevige reacties uitlokt. Dat is begrijpelijk, maar tezelfdertijd moeten we beseffen dat die procedures het beste zijn wat we hebben. Zij zijn de Verlichting in de praktijk, het mooiste wat de mens ooit heeft voortgebracht. Zonder deze procedures zouden we verloren zijn, want dan zitten we weer in de middeleeuwen." Ferdinand von Schirach

Publiciteitsbeginsel van Beccaria:

"De bedoeling van dit voorschrift (openbare zittingen) is, de openbare opinie die misschien wel het enige cement in de maatschappij is, een remmende uitwerking te doen uitoefenen op de gewelddadigheid en de driften, zodat het volk kan zeggen: 'Wij zijn geen slaven, wij worden door de wet beschermd'."
 

 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: di, 06/05/2014 - 15:44
Laatst aangepast op: za, 20/09/2014 - 21:30

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.