-A +A

Fiscale visitatie

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een visitatie is een officiële inspectie. Het woord komt van visitare, Latijn voor bezoeken. De term slaat oorspronkelijk op het onderzoek naar de gang van zaken in een bisdom of klooster. Daarnaast wordt de term gebruikt voor fouillering en verdergaand onderzoek aan den lijve.

In tegenstelling tot de strafrechtelijke huiszoeking omvat de fiscale visitatie geen algemeen huiszoekingsrecht. De belastingadministratie is dan ook niet gerechtigd om alle mogelijke vaststellingen te doen die zij nodig acht voor een correcte heffing van de belasting of om stukken mee te nemen.

De fiscale vistatie is een "bezoek" bij de belastingsplichtige ter controle van de correctheid van de belastingsaangifte. Zij wordt geregeld door art. Wetboek 63 BTW en artikel 319 WIB. Deze bepalingen geven aan de fiscale ambtenaren vrije toegang tot de ruimten waar de economische activiteit wordt uitgeoefend, teneinde bijvoorbeeld de boeken en de stukken te controleren. Deze ruimten omvatten onder meer fabrieken en werkplaatsen en burelen.

Een fiscale controle kan erg intimiderend zijn. Zo kan de fiscus niet alleen een fiscaal onderzoek aankondigen, maar kan hij ook onverwacht binnenvallen in uw bedrijf en vaak ook tegelijk bij thuis. Veelal is het de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) en/of het Nationaal Centrum Opsporingen (NCO) die dergelijke fiscale visitatie(s) gedurende maanden op voorhand tot in het kleinste detail voorbereiden en uitvoeren. Wist u bijvoorbeeld dat een ‘open bedrijvendag’ een uitstekend moment is voor de fiscus om een voorbereidend bezoekje te brengen aan uw onderneming? Of dat heel wat onverwachte fiscale controles worden getriggerd door een klacht van een misnoegd werknemer?

De prangende vraag hierbij is of u én uw bedrijf voorbereid zijn op zo een onaangekondigd bezoek van fiscus? Weet u het antwoord op vragen zoals: wanneer kan de fiscus bij u langskomen, wat kan hij inkijken en wie kan hij bevragen, en vooral, in welke mate hoeft u daaraan mee te werken? Mag de fiscus zomaar kasten openen, vuilnisbakken doorzoeken, kluizen (laten) openen, een handtas doorzoeken of computerbestanden/servers en (alle) mailboxen kopiëren? Welke (boek)jaren mag de fiscus controleren? Heeft uw bedrijf een checklist klaar voor een onverwachte fiscale controle? Weet uw personeel wat te doen en wie te contacteren?

Om te weten welke uw rechten hierin zijn en aan welke grenzen de fiscus zich dient te houden, heeft u er alle belang bij om zich tijdens een (on)aangekondigde fiscale controle bij te laten bijstaan door een advocaat die over de vereiste expertise beschikt niet alleen inzake het fiscaal recht maar ook in zijn procedureregels. Naast een inhoudelijke onderbouwing van uw fiscaal dossier ziet een fiscaal advocaat tijdens een (on)aangekondigde controle ook toe of de administratie haar fiscale onderzoeksbevoegdheden op een correcte en rechtmatige manier uitoefent. In het bijzonder waakt deze raadsman over uw grondrechten inzake privacy, de bescherming van (elektronische) correspondentie, het beroepsgeheim of uw bedrijfsgeheimen.

In de loop der jaren is het belang en de intensiteit van de onaangekondigde controles alsmaar toegenomen. U hoeft de krant maar open te slaan of de fiscus heeft ergens wel een grootschalige inval verricht. De kans dat u of uw bedrijf het voorwerp uitmaakt van een onaangekondigde controle wordt alsmaar groter. Indien u hierop goed voorbereid wil zijn, kan u het best te rade gaan bij een fiscaal advocaat die u en uw management via een training op een zeer praktijkgerichte manier tips en tricks (verhoortechnieken, nazicht van processen-verbaal, formuleren van diverse voorbehouden, IT-policy etc.) kan geven.

Raadpleeg een fiscaal advocaat voor verdere bijstand. Wij kunnen u helpen.

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: vr, 05/01/2018 - 15:00
Laatst aangepast op: vr, 05/01/2018 - 15:00

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.