-A +A

Filibusteren

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Filibusteren komt van het Engelse filibuster, dat dan weer – via het Spaans en het Frans – teruggaat op het Nederlandse woord vrijbuiter.

Niettegenstaande de techniek voornamelijk in de politiek wordt gebruikt kan deze ook in argumentatie, onderhandeling, procedure en pleidooi worden gebruikt als techniek om door eindeloze inhoudsloze argumenten, geschriften of uiteenzettingen het "proces" te rekken.

Een eerlijke onderhandeling of bemiddeling legt vooraf afspraken vast mbt plaats en duur, maar ook spreektijd.

Naar Belgisch recht heeft een advocaat geen beperking in de tijd om zijn pleidooi te brengen en is er geen beperking in de lengte van een conclusie. Let wel tijdens het debat kan hij wel verplicht worden het verband tussen pleidooi en zaak aan te tonen. Hij kan dus niet filibusteren tijdens het pleidooi. Maar zolang hij bij zijn zaak blijft en niet zinloos herhaalt moet hij de tijd krijgen die nodig is om zijn pleidooi te brengen en zal de rechter desnoods de zaak moeten uitstellen. Op dit recht wordt veel te weinig gestaan. 

De naam filibuster of filibustier wordt gegeven aan meestal Amerikaanse personen die in de negentiende eeuw staten probeerden te stichten of veroveren in Latijns-Amerika. De naam komt van het Nederlandse woord vrijbuiter.

Een van de bekendste filibusters was William Walker. Walker heeft in 1853 de Mexicaanse staten Neder-Californië en Sonora weten te veroveren en er een kortstondige republiek gesticht. Hij werd echter snel verslagen door het Mexicaanse leger en vluchtte terug naar de Verenigde Staten. Hij werd aangeklaagd wegens illegale oorlogvoering, maar werd vrijgesproken. In 1855 wist hij Nicaragua te veroveren, en benoemde zichzelf tot president. Twee jaar later werd hij echter afgezet door het Amerikaanse leger. Hij stierf in 1860 tijdens een poging Honduras te veroveren.

Filibusters werden soms gesteund door de Amerikaanse regering. Dit was voornamelijk het geval met filibusters die zich in Texas en Californië vestigden, omdat die diensten konden bewijzen bij het veroveren van deze gebieden op Mexico.
 

Vertragingstechniek

Sinds 1851 wordt de term filibustering gebruikt voor het extreem lang rekken van redevoeringen, met het doel een wetsvoorstel te vertragen of blokkeren. Er wordt urenlang gekletst; soms worden er zelfs telefoonboeken voorgelezen.[1] Het record filibusteren staat op naam van de Amerikaanse senator Strom Thurmond, die in 1957 bij het bediscussiëren van een burgerrechtenwet 24 uur en 18 minuten lang aan het woord bleef.

In het Belgische parlement werd deze techniek in november 2003 gebruikt om de stemming over een wetsvoorstel dat migranten gemeentelijk stemrecht zou verlenen, uit te stellen. De tegenstanders van deze wet (onder meer van het Vlaams Blok en de VLD) stelden in de Senaat zo veel mogelijk irrelevante vragen en hielden lange toespraken over zaken zoals de economische toestand in Thailand

Bekende filibusters

Aaron Burr
Henry A. Crabb
Narcisco López
John A. Quitman
Gaston de Raousset-Boulbon
William Walker

 

Commentaar: 

 

Nuttige tips: 


Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: do, 17/05/2012 - 19:21
Laatst aangepast op: do, 17/05/2012 - 19:21

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.