-A +A

Familieruzies

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

In het systeemdenken tracht men oplossingen voor conflicten te vinden door ieders aandeel in het conflict te zoeken.

In vele gevallen is dit onzin. Wat is het aandeel van de vrouw die op een parking vermoord wordt voor haar handtas.
Wat is het aandeel van het kind dat door een dronken chauffeur wordt doodgereden.
Wat is het aandeel van het kind dat jarenlang in het eigen zelfbeeld geraakt wordt.

In andere situaties waar het fysiek geweld beperkt is of er louter onenigheid bestaat kan één en ander ook niet altijd herleid worden tot wederzijds aandeel. Maar het erkennen van eigen aandeel kan als techniek wel gebruikt worden.

Wie geconfronteerd wordt met kwetsende uitspraken kan zijn onmiddellijk spijt betuigen voor de feiten die volgens de andere hierdoor aanleding uitmaakten. Ook al rechtvaardigen deze de beledigingen niet. Toch dient de ontwapenende uitig van spijt oprecht te zijn en die is ook oprecht wanneer hij weet dat hij de andere in diens perceptie pijn heeft gedaan of gekwetst heeft zelfs zonder enige objectieve fout. Bij uitspraken is perceptie belangrijker dan realiteit en is perceptie dus ook een waarheid waarvoor verontschuldigingen kunnen aangeboden.

De uiting van spijt, zonder uitstel, zonder voorwaarden, zonder zichzelf te rechtvaardigen, met herstel van de schade is dan de beste aanzet ter oplossing van het conflict.

 

Commentaar: 

Een negatief, destructief of totaal gebrek aan zelfbeeld kan tot totaal onvermogen tot functioneren aanleiding geven. Eén en ander is niet te verwarren met personenen die geen vermogen tot empathie hebben. Een persoon met gebrekkig zelfbeeld kan net zo goed een overdreven empatisch gevoel ontwikkelen zoals het verpleegstersyndroom.

In onderhandelingen wordt te weinig aandacht besteed aan het zelfbeeld. Wie het zelfbeeld van zijn tegenstrever of gesprekspartner respecteert en verzorgt zal tot resultaten komen. Breuken en conflicten zijn vaak terug te brengen tot aanvallen op het zelfbeeld. Wie het zelfbeeld van een persoon aanvalt of in vraag stelt blaast de relatie op. Kritiek die vrij is van een aanval op het zelfbeeld wordt in de regel gesmaakt.

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: za, 17/08/2013 - 14:39
Laatst aangepast op: zo, 01/12/2013 - 05:10

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.