-A +A

Faillissement van advocaat

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Advocaten zijn ondernemingen en kunnen derhalve ook failliet verklaard worden.

Het reglement van 28 maart 2013 betreffende de advocaat en de insolventie (verschenen in het Belgisch Staatsblad op 30 april 2013) regelt de gevolgen van het faillissement van de advocaat op de uitoefening van het beroep.

Onmiddellijk na de faillietverklaring van een advocaat is deze verplicht dit te melden aan de stafhouder. De advocaat dient niet alleen zijn eigen persoonlijk faillissement te melden maar ook het faillissement te melden van de vennootschappen en feitelijke verenigingen waarvan hij deel uitmaakt.

Door het het faillissement van de advocaat, zijn vennootschap of zijn feitelijke vereniging waarvan hij deel uitmaakt wordt de advocaat automatisch geschrapt van het tableau van de advocaten of de lijst van de stagiairs.

Dit neemt niet weg dat onmiddellijk na de faillietverklaring de gefailleerde advocaat een nieuwe inschrijving kan vragen aan de orde van advocaten. Evenwel zal de advocaat zijn oude rang op deze lijst niet kunnen behouden en krijgt hij dus een nieuwe rang op datum van de nieuwe inschrijving

De nieuwe inschrijving is onderworpen aan een opportuniteit oordeel van de orde, onverminderd de rechten van verhaal tegen een gebeurlijke weigering.

Het faillissement van een netwerk waartoe een advocaat behoort, brengt evenwel niet het faillissement mee van de advocaten die lid zijn van dit netwerk.


Rechtsleer: 

X. Failliete advocaat, reglement van 28 maart 2018 (BS 30/04/2018), NJW 2018, 386

Rechtspraak: 


Wetgeving: 
Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 16/05/2018 - 12:17
Laatst aangepast op: wo, 16/05/2018 - 12:24

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.