-A +A

Ex falso sequitur quod libet

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

letterlijk; "Uit een valse uitspraak (volgt) om het even wat"

Uit een innerlijk tegenstrijdige bewering, dus niet slechts een feitelijk onware, kan elke willekeurige uitspraak afgeleid kan worden. Een andere term voor deze redeneervorm is ex contradictione sequitur quod libet, soms wordt het ook de onzinregel genoemd.

Deze regel werd opgenomen in de Aristotelische logica, maar ook in de propositielogica wordt deze regel nog steeds aangenomen.

Weze opgemerkt dat er andere constructivistische stromingen en in de intuïtionistische formele logica, zijn die het principe van de wet van de uitgesloten derde (tertium non datur) verwerpen en daarom ook de geldigheid van deze bewijsregel kunnen betwijfelen.(Ex falso ... sequitur quodlibet, Universiteit Utrecht, Departement Filosofie en Religiewetenschap.)

De regel is af te leiden uit de bewijsregel bewijs uit het ongerijmde (reductio ad absurdum), die in de klassieke propositielogica geldt.

De regel houdt in dat  uit een innerlijk tegenstrijdige bewering, dus niet slechts een feitelijk onware, elke willekeurige uitspraak afgeleid kan worden. Een andere term voor deze redeneervorm is ex contradictione sequitur quod libet ("uit een tegenspraak volgt om het even wat"), soms wordt het ook de onzinregel genoemd.

Een bewering is contradictoir als een propositie en haar tegendeel dezelfde waarheidswaarde hebben, ofwel, de uitspraak zowel waar én onwaar is. Dit wordt aangeduid met het symboolDit wordt aangeduid met het symbool . De redenering wordt dan ook opgeschreven als:

waarin q elke bewering (quodlibet) kan zijn.
Een logisch systeem waarin ex falso sequitur quod libet geldt, behoort de volgende premisse te bevatten:
,
ofwel:
.
Dit laat zich lezen als: als p onwaar is, dan kan uit p alle q (quod libet) worden afgeleid.

 

Nuttige tips: 

Een premisse is een aanname dat iets waar is. Premissen zijn de basisaannamen van een syllogisme, zoals een redenering in de logica wordt genoemd. Een syllogisme is doorgaans opgebouwd uit een majorpremisse, een minorpremisse en een conclusie

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 21/08/2016 - 14:09
Laatst aangepast op: zo, 21/08/2016 - 14:09

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.